Fråga om jobbet

Övertid på företag utan kollektivavtal?

Publicerad 16 oktober 2020

Fråga:Jag är fast anställd på heltid med timlön. En del månader är det mycket att göra och jag jobbar mer än vad schemat säger. Får arbetsgivaren reglera det genom att schemalägga mig färre timmar än heltid följande månader? Arbetsplatsen har inget kollektivavtal.

M

Svaret är äldre än ett år

Svar:När du arbetar på en arbetsplats som saknar kollektivavtal så är det bara arbetstidslagen som reglerar vad som gäller i den här frågan. Enligt den får den ordinarie arbetstiden uppgå till högst 40 timmar per vecka i genomsnitt för en tid av högst fyra veckor.

Det innebär att du kan arbeta 44 timmar en vecka, 36 timmar nästa vecka och så vidare, men i slutet av en period på fyra veckor ska det tillsammans bli 40 timmar per vecka i genomsnitt.
Din arbetsgivare kan alltså inte reglera övertid under följande månader. Kan arbetsgivaren inte reglera övertiden inom fyra veckor ska du ha betalt för den övertid du arbetat.

Som anställd har du rätt att säga nej till övertidsarbete, om övertiden inte är reglerad i kollektivavtal eller i det enskilda anställningsavtalet.
Observera att det är andra regler som gäller på arbetsplatser med kollektivavtal.

Anette Olsson, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

  Skicka in en fråga till oss

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon

  Ditt meddelande

  Läs mer här