Måste jag jobba uppsägningstiden ut?
Ronja vill sluta innan uppsägningstiden är över. Illustration: Mattias Käll
Arbetslivsakuten uppsägningstid

Måste jag jobba uppsägningstiden ut?

Panik! Servitrisen Ronja har fått nytt jobb och har lovat att börja redan om en vecka. Tidigare har det inte varit något problem för folk som vill sluta i förtid på nuvarande jobb. Men nu säger hennes chef att hon måste arbeta hela uppsägningstiden! Hur ska Ronja göra?

Publicerad 31 januari 2022

”Försök komma överens”

Johan Svensson, ombudsman och kassör i HRF avdelning Syd:

– En arbetstagare är bunden av sitt anställningsavtal. Om Ronja är tillsvidareanställd kan hon säga upp sig med iakttagande av avtalad eller lagstadgad uppsägningstid. Är inget särskilt överenskommet mellan Ronja och arbetsgivaren är uppsägningstiden en månad.

Johan Svensson. Foto: HRF

– Ronja och arbetsgivaren kan komma överens om kortare uppsägningstid men i det här fallet verkar arbetsgivaren vilja att hon arbetar uppsägningstiden ut.
Skulle Ronja välja att trots allt sluta i förtid riskerar hon att bli skadeståndsskyldig. Om företaget är bundet av Gröna riksavtalet innebär det att Ronja kan förlora innestående löneförmåner motsvarande max 14 dagars lön.

– Det lite besvärliga för Ronja är att hon riskerar att bli skadeståndsskyldig även i förhållande till sin nya arbets­­givare om hon inte börjar sin nya tjänst på överenskommet datum.

– Mitt råd till Ronja blir därför att försöka träffa en överenskommelse med sin nuvarande arbetsgivare om att lämna arbetsplatsen tidigare. Kanske kan de mötas på halva vägen och arbets­givaren kan acceptera en något förkortad uppsägningstid? Många gånger är arbetsgivaren tillmötes­gående om det är möjligt.

Det är kanske inte så dumt att vara öppen och ärlig mot sin nya arbetsgivare

– I andra hand är mitt råd till Ronja att hon försöker komma överens med sin nya arbetsgivare om att få börja senare. Kanske går det att få till en lösning även där. Ofta har arbetsgivare förståelse för att de flesta har en uppsägningstid att respektera.

– Ronja skulle självklart nämnt att hon hade en uppsägningstid hos sin nuvarande arbetsgivare men nu gick det lite för snabbt och det är kanske inte så dumt att vara öppen och ärlig mot sin nya arbetsgivare inför den situation som uppstått.

– Lyckas Ronja inte komma överens med varken sin nya eller gamla arbetsgivare blir hon tvungen att välja ett av två mindre bra alternativ.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här