Jobbet stänger för renovering!
Jobbet stänger under renoveringen. Illustration: Anna Nilsson
Fråga om jobbet

Jobbet stänger för renovering!

Publicerad 8 oktober 2018

Fråga:Jag är fast anställd och jobbar 75 procent. Min chef sa att han ska renovera restaurangen under en hel månad! Jag undrar vad som gäller för mig. Har jag rätt att få betalt?

M

Svaret är äldre än ett år

Svar:Om arbetsgivaren inte har ändrat i ditt schema och/eller lagt ut intjänad betald semester och du inte får arbeta, så ska du ändå ha lön.
Eftersom det rör sig om en hel månad kan det bli svårt för arbetsgivaren att ändra ditt schema så att du får arbeta in dina timmar före och efter renoveringen, utan att bryta mot hur mycket man får arbeta enligt kollektivavtalet och ­arbetstidslagen.

Men arbetsgivaren skulle kunna göra så med en del av din arbetstid. En sådan schemaändring ska i så fall samrådas med den anställda minst 14 dagar i förväg och ligga inom beräkningsperioden för den ­ordinarie arbetstiden.

Ett annat alternativ är att arbetsgivaren lägger ut semesterdagar under hela eller delar av renoveringen. En förutsättning för att kunna göra det är att den anställda har intjänade eller sparade semesterdagar kvar. En anställd har rätt att avstå semesterdagar utan semesterlön.
Om arbetsgivaren varslar er om uppsägning inför renoveringen så ska hen först förhandla med HRF.

Anette Olsson, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

  Skicka in en fråga till oss

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon

  Ditt meddelande

  Läs mer här