Kallskänkan Diana plågas av handeksem
Handeksem och våtarbete går inte ihop. Experterna ger råd. Illustration: Annika Carlsson
Arbetslivsakuten eksem

Kallskänkan Diana plågas av handeksem

Aj aj aj! Eksemen på kallskänkan Dianas händer svider igen. Hon försöker jobba med handskar, men ibland är de helt enkelt i vägen. Och det går inte att skiva grönsaker och garnera med händer kladdiga av hudkräm. Vad ska hon göra? Experterna ger råd.

Publicerad 7 september 2017

Arbetsgivaren har stort ansvar

Jimmie Söndergaard, försäkringsrättsjurist, LO-TCO Rättsskydd

Jimmie Söndergaard. Foto Ann Patmalnieks

– En sjukdom är i sig inte saklig grund för uppsägning. Arbetsgivaren kan däremot säga att Diana ”inte kan utföra något arbete av betydelse för oss på företaget”. Och om arbetsgivaren kan bevisa det, då kan det vara saklig grund.
Men arbetsgivaren måste först uppfylla de krav på rehabilitering som finns. Arbetsgivaren ska göra allt som står i hans eller hennes makt för att bereda Diana jobb. Det kanske till och med behövs en organisationsförändring. Arbetsgivaren måste kunna bevisa att rehabiliteringsskyldigheten uppfyllts.
– Hur långt den skyldigheten sträcker sig tvistas det om regelbundet, det får man alltid avgöra i varje enskilt fall. Stora arbetsgivare anses ha större möjligheter att bereda någon ett jobb och har därför ett större ansvar.
Arbetsdomstolen har fastställt att arbetsgivaren har en långt gången skyldighet. Det har hänt att den lokala fackorganisationen på en arbetsplats har föreslagit förändrade arbetsuppgifter för en medlem. Om arbetsgivaren då har ignorerat förslaget, då har hen förlorat fallet och lyckas inte ro i land uppsägningen.
– Men det finns inga sanktioner i lagarna mot en arbetsgivare som inte uppfyller rehab-skyldigheten. Utan arbetsrättsligt handlar det då om uppsägning utan saklig grund.

Testa dig hos en allergiläkare!

Johan Montell, kock och allergisk mot fisk och skaldjur

Johan Montell. Foto: Privat

– Det är viktigt att gå och testa sig, gärna hos en riktig allergiläkare. Själv sökte jag för min fisk- och skaldjursallergi, men det visade sig att jag är allergisk mot flera andra saker också. Råkar jag få fiskspad på händerna blir det som nässelutslag. Och det är lika farligt för mig att få i mig fisk som för en nötallergiker att få i sig nötter. Jag har alltid en spruta med i väskan och har visat alla på jobbet hur de ska sticka.

– Jag jobbade i restaurangkök när allergin dök upp. Jag var allergisk från start och sedan kan stresspåslag göra att allergi bryter ut. Det var nog därför jag fick den.
Nu jobbar jag på en liten förskola och vi har bara fisk en gång i veckan. Då är det inte så stor risk för kontakt. Så för mig funkar det. När jobbet fyller 40 år, då tyckte de andra att vi skulle åka räkbåt för att fira. Då förklarade jag att risken är för stor för mig.

– Att byta yrke är en lösning, men inte alltid så lätt. För mig skulle det vara svårt att sätta mig i skolbänken, jag har familj och barn och hus. Sedan har jag ju fortfarande kärleken till kockjobbet, ännu mer här på förskolan. Vi har högre krav än många restauranger. Vi köper aldrig utländskt kött och försöker göra allt från grunden, syltar och picklar. Att komma med i White guide junior, det är mitt mål.

Våtarbete ökar risken för handeksem

Ina Anveden Berglind, överläkare, Centrum för arbets- och miljömedicin

– Till Hudallergimottagningen kommer personer som sökt för handeksem hos andra vårdgivare och fått remiss. Vi utreder arbets- och miljörelaterade hudsjukdomar. Ett eksem blir aldrig bättre av sig självt, så det är viktigt att söka hjälp tidigt.
Dianas handeksem är till mycket stor del arbetsrelaterade. Kallskänka är det yrke som har mest vattenkontakt. Dessutom är det mycket kontakt med livsmedel, som är väldigt irriterande för huden, och rengöringsmedel. Allt våtarbete ökar risken för handeksem.
Säg att Diana är 17 år, går restaurangprogrammet och redan har problem, kanske har hon dessutom haft böjveckseksem som barn. Då är det ofta svårt att fortsätta i yrket och man hade önskat att hon fått lite andra råd när det gäller yrkesval. Men ibland känner yrkesvägledare inte till så mycket om handeksem.

– Men den som söker kanske är äldre och har fått eksem senare i livet. Vår hud är som en barriär mot yttervärlden, och för mycket våtarbete innebär att fettet mellan hudens celler löses upp. Då måste man minska kontakten med allt som kan belasta: livsmedel, vatten, tvål, diskmedel. Både hemma och på jobbet. Det är viktigt att använda handskar, framför allt vid kontakt med livsmedel. Men bara en kort stund, släng dem sedan för huden blir fuktig inne i handsken. Gummihandskar är smidiga men kan vara allergiframkallande. Välj engångshandskar i plast, vinylhandskar, i stället. Händerna ska smörjas med mjukgörande, kanske är det möjligt på lunchen eller efter jobbet.

– Sedan skulle vi också testa om det finns kontaktallergi mot något vanligt ämne, som parfym eller konserveringsmedel som finns i diskmedel. Vi arbetar även med de arbetsrättsliga aspekterna och kan hjälpa till i kontakter med arbetsgivaren, försäkringskassan och arbetsförmedlingen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här