Blått hår – då ser chefen rött!
Kan restaurangchefen kräva att Jamie ska färga om håret till en »naturlig färg«? Illustration: Anna Nilsson
Arbetslivsakuten

Blått hår – då ser chefen rött!

Jamie har varit hos frisören och fått till precis den nyans hon ville ha, en blandning av blått och turkost. Hon är mycket nöjd med sin hårfärg. Det är däremot inte restaurangchefen, som kräver att hon ska färga om håret till en »naturlig färg« för att få jobba. Får chefen kräva det och ha synpunkter på Jamies yttre? Experterna ger råd.

Publicerad 9 oktober 2017

Arbetsgivaren kan förlora på för hårda krav

Henrietta Huzell. Foto: Linn Malmén

Henrietta Huzell, lektor i arbetsvetenskap, Karlstad universitet
– Jamie kan försöka få facket att lyfta frågan om kraven som arbetsgivaren ställer. Hon får också fråga sig vad hon är beredd att göra avkall på när det handlar om hennes personliga uttryck.
Hotell- och restaurangbranschen är en av de branscher där arbetsgivarna ställer högst krav på hur personalen ser ut. Det kan handla om hår, tatueringar, piercing, men också om att man ska vara fysiskt i trim.

– Det finns många policyer och utseendet spelar roll vid rekrytering. Personalen är viktig för varumärket och arbetsgivarna hänvisar ofta till vad gästerna antas vilja. Det är ofta ganska oreflekterade regler. Arbetsgivarna skulle ha mycket att vinna på att diskutera reglerna med de anställda, så att det inte bara blir ett uppifrån-perspektiv på hur de ser ut.
– Människor som känner sig avpersonifierade kan få mindre lust att göra det lilla extra, som ett sätt att återta sin värdighet.
Arbetsgivaren har en hel del att förlora på att ställa för hårda krav.

 

Bemötande är viktigare än hårfärg

Åsa Wahlström, HR-chef, Stureplansgruppen

Åsa Wahlström.

– I alla relationer, även arbetsrelationer, handlar det om att ge och ta. Om nu chefen tycker att hårfärgen är provocerande kanske Jamie kan fundera på om hon skulle kunna tänka sig att byta hårfärg, men det är egentligen en ganska ointressant fråga för oss.

– Gäster vill bli omhändertagna och få ett bra bemötande, sedan spelar det mindre roll om håret är blått eller blont. Någon gång har en gäst hört av sig med synpunkter på hur vår personal ser ut, men det är ingenting som vi beaktar.

– Restaurangbranschen i sig är ganska tillåtande, det finns utrymme att ha sin stil och så även hos oss. Det jag kan tänka mig att vi skulle kunna ha synpunkter på är om någon skulle ha tatueringar med provocerande budskap som vi inte vill bli förknippade med.

 

»Det är inte saklig grund för uppsägning«

Sofie Rehnström, jurist, LO

Sofie Rehnström. Foto: LO

– Synpunkter får chefen ha, så länge det inte är trakasserier. Men det går inte rättsligt att tvinga Jamie att färga om håret. Det är inte saklig grund för uppsägning om hon inte lyder. En tillsvidareanställd som blir uppsagd av ett sådant skäl lär få rätt om det blir en tvist i Arbetsdomstolen.
Har hon en visstidsanställning skulle chefen kunna låta bli att ringa in henne för fler timmar, utan att det går att göra något rättsligt. Men den som fått ett schema ska antingen få arbeta de utlovade timmarna eller få ersättning för dem. Annars kan man ta en tvist för att få ut pengarna.

– Dessvärre kan den som inte har fast anställning råka illa ut och mista sin försörjning, trots att arbetsgivaren inte rättsligt kan ställa krav på utseendet. De som rings in är i ett utpressningsläge. Men med den här sortens hårfärger som är så populära i dag är kanske inte risken så stor.

– Om till exempel hår eller naglar påverkar hygien, hälsa eller säkerhet kan arbetsgivaren ställa krav. När det gäller kläder har arbetsgivaren rätt att ha en policy, men den ska vara rimlig och gälla alla. De får inte kräva sådant som att tjejer under 30 ska ha kort kjol. Kläderna ska också gå att arbeta i, så riktigt höga klackar är tveksamt. Den som har piercingar kan behöva plocka bort dem om policyn kräver det.

– När jag håller kurser i arbetsrätt hör jag en del berättelser om arbetsgivare som har åsikter om hur de anställda ser ut. Oftast är det unga tjejer som får kommentarer om kläder, hår, piercing och smycken.

Spara

Spara

Spara

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här