Jag vill prata lön med mina kollegor!
Hemlighetsmakeri om lönen på jobbet? Så här får du loss snacket. Foto: Rebecca Elfast
Arbetslivsakuten
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Jag vill prata lön med mina kollegor!

Det är ett himla hemlighetsmakeri om lönerna på Karins arbetsplats. Varken nyanställda eller de som jobbat här länge pratar om saken. Det här är Karin trött på. Hon anar att det finns löneskillnader som inte är helt befogade. Hur ska hon få de andra att prata lön? Experterna ger råd.

Publicerad 2 september 2014

Per Persson, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket:
– Arbetsgivare vill inte att de anställda ska prata om löner. Det är nämligen ett maktmedel. Om enbart arbetsgivaren ser hela bilden så kan hen ljuga exempelvis om vilken nivå du ligger på i förhållande till andra.
Du behöver siffrorna för att få argument i en diskussion om löner. Om du har högre lön än dina arbetskamrater är det inget att skämmas för. Då har de en anledning att prata med chefen om saken. Visar det sig att du har lägre lön så är det du som kan gå och prata med chefen. Ta upp frågan med arbetskamraterna på en fikarast, berätta vad du har i lön och säg att det här behövs för att vi ska kunna gå till arbetsgivaren och sätta tryck.

– Vi vet att många arbetsgivare har pengar. I förhandlingarna fördelar de enbart avtalets summor i potten. Sedan kan de ge vissa nyckelpersoner ›ansvarstillägg‹ på mycket större summor, utanför förhandlingarna.
I dag måste arbetsgivarna redovisa de anställdas löner, men inte vem som tjänar vad. Om ni berättar för varandra går det exempelvis att göra en jämställdhetskartläggning.

Nina Jansdotter, beteendevetare och karriärcoach:
– Det finns fakta som visar att där det är öppenhet kring lönesättningen är det också högre löner. Transparensen gör att det krävs kommunikation från arbetsgivaren, det måste finnas en godtagbar förklaring till löneskillnaderna. Det krävs också en rättvis och förståelig modell för lönesättningen.

– Men ju mindre man pratar om något, desto jobbigare blir det. Vi pratar öppet om mycket i privatlivet, men lön är det ingen som pratar om. Vi lever i en marknadsekonomi där lönen är en mätning av ens värde på arbetsmarknaden. Men det blir också som en värdering av ens person. Och ingen vill berätta att den är lågt värderad.

– Börja ändå att prata pengar. Förklara varför det är viktigt och fördelaktigt för alla – bara någon vill börja så går det lättare. Visar det sig vara ett för känsligt ämne för kollegorna, sök fram statistik på nätet över vad man tjänar i ditt yrke. Eller kolla med någon som gör liknande arbetsuppgifter på ett annat företag. Du kan alltid värdera dig själv som anställd, hitta ditt värde och förhandla om lönen utifrån det.

Jens Jansson, kock och ledamot i HRF:s förbundsstyrelse:
– På mitt jobb är vi bara två anställda. Min förra arbetskamrat gick nyligen i pension men jag visste vad hon tjänade och hon visste vad jag tjänade. Vi snackade och hade koll. Det är bra, då går det att jämföra lön med varandra. Man kan säga ›Tjänar du så efter så många år, ska du inte ta ett snack med chefen?‹

– Jag kan vara öppen med min nya arbetskamrat också, hon har hoppat in extra förut och vi känner varandra. Jag har enbart jobbat på små arbetsplatser och där har det jämt varit öppenhet om lönerna. Som mest har jag jobbat på ett ställe med åtta anställda. Jag tycker att det verkar som om folk har svårare att ta upp lönefrågor med chefen, att prata med jobbarkompisarna är inga problem.

– Ett sätt att få folk att börja prata om lönen är att vara öppen själv. Att helt enkelt säga ›Nu har lönespecen kommit, jag fick 18 000 kronor, vad fick du?‹ Eller bara fråga vad jobbarkompisarna har i timmen, eller i månaden. Men det är väl inte alla som är som jag och har lätt att prata och ställa frågor.

– Är man 20 år och jobbar på ett stort hotell kanske det inte är samma sak, där kan det nog bli mer försiktighet i och med att det är många anställda och inte samma kontakt.
Men det handlar om att lita på sina jobbarkompisar och att förmedla ›Det är vi som måste hålla ihop här‹. Det är vi tillsammans som kan påverka arbetsgivaren.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här