Vegorätten saknar protein och grönsakerna känns ofräscha. Kötträtten gör ingen lycklig. Aron och hans kollegor längtar efter varierad personalmat som ger energi och smakar gott. Vad kan de göra?
”För dagbok över personalmaten!”
Mikael Forsberg är HRF-ombudsman i avdelning Nord och har erfarenhet av problem som kan uppstå runt personalmaten:
”Exakt den här situationen har vi hanterat på en av våra arbetsplatser.
Det kom klagomål på att de med tyngre arbetsuppgifter kände att maten inte gav den kick de behövde för att orka hela arbetspasset.
Arbetsgivaren lät då näringsberäkna maten, men enligt beräkningarna innehöll den tillräckligt med protein. I det fallet slutade det med att de anställda gick ut på stan och åt eller hade med matlåda – men de fick fortfarande avdrag för personalmat.
Näringsriktig, varm och varierad
Enligt kollektivavtalet ska personalmaten vara näringsriktig, varm och varierad.
Ett sätt att få koll på om den är varierad är att föra matdagbok. Det skulle Aron och kollegorna kunna göra.
Att maten inte uppfyller kraven är ett kollektivavtalsbrott, och sådana ska man alltid påtala för sin arbetsgivare. Hjälper inte det kan man kontakta sin lokala fackliga organisation eller avdelning.
På en del ställen lägger kockarna inte lika mycket möda på personalmaten som den som serveras gästerna. Då kan man kanske prata med kocken och säga ”Hör du du, var är kryddorna?”
Snabbmatskedjornas lösning
Snabbmatskedjorna har underkänt sig själva när det gäller näringsriktig och varierad mat.
De gör inget avdrag om man gör en skriftlig överenskommelse om det i anställningsavtalet. Sedan erbjuder de rabatt om personalen vill äta burgarmeny.
Vi hör sällan klagomål på själva maten, men det är ganska vanligt att anställda vill slippa avdraget eftersom man tycker att det är för dyrt.
Lokala avtal om personalmat
Det går att göra lokala avtal och även individuella avtal om att slippa personalmaten. Oftast handlar det då om hälsoskäl eller religion.
Avtalen måste vara skriftliga, ifall det skulle bli en skatterevision.
Men arbetsgivarna brukar inte vara så pigga på det, eftersom de inte kan hålla koll på om personen går och tar mat ändå.
Oftast är personalmaten ändå jättebra. För omkring 70 kronor får du både mat och två fikor – det är inte lätt att komma undan så billigt på stan.