Hjälp, jag fick en varning!
Varning, vad innebär det? Illustration: Mattias Käll
Arbetslivsakuten VARNING

Hjälp, jag fick en varning!

Daniel har fått en varning! Chefen skickade ett mejl och sade att det räcker som dokumentation. Daniel blir orolig. Vad händer nu? Hur länge gäller varningen? Kan man få en varning för till exempel sen ankomst?

Publicerad 21 september 2020

»Det är inget som regleras i lag eller avtal«

Emil Bäckström, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket:

Emil Bäckström. Foto: Jann Lipka/HRF

– En varning, eller en tillrättavisning som det ju faktiskt är, kan man egentligen få närhelst arbetsgivaren anser det befogat. Till exempel om arbetsgivaren tycker att man misskött sitt arbete på något sätt. Vissa arbetsgivare använder detta endast som hot och delar ut varningar för minsta lilla sak man gör. Det är inget som regleras i lag eller avtal.
– Man brukar säga att man kan få en skriftlig varning eller en muntlig erinran, som är en tillrättavisning eller tillsägelse. Att ha saker på papper är alltid att föredra om det är så att det så småningom skulle leda till exempelvis en förhandling.
– Eftersom varningar i princip inte finns reglerat någonstans finns det inga regler för hur många man kan få. En gammal föreställning är att man kan få sparken efter tre varningar, men det stämmer inte. Om man blir uppsagd av personliga skäl ska det finnas saklig grund. Har man en historia av misskötsamhet så är inte förutsättningarna de bästa, men varningar i sig är inte saklig grund för uppsägning.

– Får man en varning som man inte anser vara befogad ska man alltid kontakta sitt fackförbund, så får en ombudsman diskutera detta med arbetsgivaren och försöka få arbetsgivaren att ta tillbaka varningen om den anses som obefogad.
Du behöver inte vara extra duktig på jobbet efter en varning. På jobbet ska man alltid göra sitt bästa och inte missköta sig.

Man kan säga att varningar har en begränsad livslängd.

– Man kan säga att varningar har en begränsad livslängd. Enligt medbestämmandelagen får arbetsgivaren inte åberopa saker man haft kännedom om i mer än fyra månader. Om du till exempel får en varning 1 januari och arbetsgivaren anger det som skäl för uppsägning i juni så går det inte. Eftersom det gått mer än fyra månader kan vi som fack hävda preskription, det vill säga att arbetsgivaren inte kan använda varningen som bevis.

– Man ska dock veta att har man en historia med mycket misskötsamhet kan det ligga till last även om varningen i sig inte kan åberopas som bevis. Arbetsgivaren kan då peka på ett mönster.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här