Fråga om jobbet

Bara 600 kronor för en jourhelg?

Publicerad 12 april 2019

Fråga:Jag jobbar deltid, 75 procent. Ibland har vi helgjour. Då jobbar man så många timmar det finns jobb att göra. Man kan få jobba från en timme till sju–åtta per dag. Det är fast ersättning 600 kronor, spelar ingen roll hur mycket jag jobbar. Kan det stämma? Känns som jättelite pengar vissa helger när det är mycket jobb.

E

Svaret är äldre än ett år

Svar:Jour och jourtillägg är inte reglerat i kollektivavtal. Det förekommer på vissa ställen i landet att de lokala parterna har förhandlat fram jourtillägg där verksamheten kräver det. Framför allt förekommer det i fjällvärlden, men det ska då finnas stöd för detta i en lokal överenskommelse mellan arbetsgivare och Hotell- och restaurangfacket.
Däremot finns mertid och övertid reglerat i kollektivavtalet. Mertid för den som inte arbetar heltid är frivilligt att acceptera eller avvisa. Mertidsersättningen är din ordinarie timlön.
Övertidsarbete är den som arbetar heltid skyldig att utföra på arbetsgivarens begäran. Då ska den som arbetar också ersättas enligt kollektivavtalets regler om övertidsersättning. Så ett fast jourtillägg är inte rätt. Du ska ha betalt per timme enligt kollektivavtal för den tid du utför arbete på arbetsgivarens begäran.

Mikael Berge, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

  Skicka in en fråga till oss

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon

  Ditt meddelande

  Läs mer här

  Fråga om jobbet
  Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

  Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

  Varje vecka, direkt i din inkorg.
  Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här