Fråga om jobbet

Äta i garderoben?

Publicerad 31 maj 2018

Fråga:Vi får måltidsuppehåll på jobbet, platsen vi äter på är dock i ­garderoben. Det känns ovärdigt! Vi jobbar 13 – 22, har ingen rast och stressar i oss maten. Har arbetsgivaren en skyldighet att göra en matplats tillgänglig? Hur ska den se ut? Har vi rätt till tid för måltids­uppehåll eller paus?

Danne

Svaret är äldre än ett år

Svar:Det finns en föreskrift från Arbetsmiljö­verket om arbetsplatsens utformning (AFS 2009:2). I den står det att arbetstagare ska kunna äta under tillfredsställande förhållanden. Det ska normalt ske i en personalrestaurang, en annan restaurang, ett matrum eller ett matutrymme. Arbetstagare som äter medhavd mat ska ha tillgång till ett matrum eller plats i en personalrestaurang.

På arbetsställen där högst fyra personer arbetar samtidigt får det i stället finnas ett avskilt matutrymme i arbetslokalen eller i ett klädrum med klädskåp. Detta om arbetet inte är smutsande, medför risk för smitta eller utförs med hälsofarligt eller starkt luktande ämne.
Nära platsen där medhavd mat ska intas ska det finnas uppvärmningsanordning, kylskåp, förvaringsutrymmen, uppsamlingskärl för avfall, tillgång till varmt och kallt vatten och möjlighet att diska. Sittplatser ska ha ryggstöd.

Om ni inte anser att den plats ni får äta på uppfyller de här kraven kan ni kontakta skyddsombudet på er arbetsplats. Om det inte finns kan ni kontakta HRF:s avdelning som har ­regionala skyddsombud som kan hjälpa er.

Måltidsuppehåll läggs ut efter läglighet och det är därför svårt att ange en minsta tid. Enligt arbetstidslagen ska arbetstagare ha en rast senast efter fem timmars arbete, men det anges inte hur lång den ska vara. Utöver det ska arbetstagare kunna ta kortare pauser. Lagen anger inte hur många eller långa pauserna ska vara. Det är mer ett allmänt uttryck för att det är tillåtet att koppla av från arbetet då och då i den mån det är möjligt.

Försök att prata med er arbetsgivare om att ni upplever att ni får stressa i er maten och inte mår bra av det. Om inte det ger resultat kan ni kontakta ett fackligt ombud på arbetsplatsen eller HRF:s avdelning för att få till en lösning.

Anette Olsson, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

  Skicka in en fråga till oss

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon

  Ditt meddelande

  Läs mer här

  Fråga om jobbet
  Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

  Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

  Varje vecka, direkt i din inkorg.
  Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här