Nyheter ukrainska kollegor

”De vågar inte ställa krav”

Ukrainska migranter luras i den svenska hotell- och restaurangbranschen. Det varnar nu flera aktörer som arbetar med flyktingar. För att komma till rätta med problemet bjöds HRF in till en infoträff på ukrainska.

Publicerad 20 december 2022
”De vågar inte ställa krav”
Julia Karlberg från Integrationscenter i Göteborg och HRF-ombudsman Mikael Berge höll informationsträff om kollektivavtal och arbetsmarknad för ukrainska migranter. Foto: Julia Sjöberg
Mikael Berge, ombudsman, HRF. Foto: Jann Lipka/HRF

– I Sverige ska man inte provjobba gratis. All praktik måste gå genom antingen Arbetsförmedlingen eller någon skola.
Ombudsman Mikael Berge från HRF Väst pekar på powerpointen på skärmen bakom sig. Ett femtontal ukrainska kvinnor och en man har samlats i hjälporganisationen Help Ukraine Gothenburgs lokaler för att höra om kollektivavtalet, regler och rättigheter.
– Du får tjäna mer än kollektivavtalets lägstalöner, men inte mindre, säger Mikael Berge.

En av initiativtagarna till träffen är Julia Karlberg, samhällsvägledare på Integrationscenter i Göteborg, som också simultantolkar under träffen.
– Vi började få in frågor från ukrainska migranter som fått timanställningar i hotell- och restaurangbranschen. De undrade saker som om det är rätt att de kan bli avbokade i sista sekunden, och om de inte har rätt till sjuklön.

матеріал українською

Тут Ви зможете знайти презентаційний матеріал зустрічі у Ґетеборзі українськоюHär finns en pdf med materialet från infoträffen i Göteborg på ukrainska.
Julia Karlberg. Foto: Julia Sjöberg

De ukrainska flyktingarna är en utsatt grupp, eftersom de är i stort behov av pengar, säger Julia Karlberg.
– Pengarna från Migrationsverket räcker ingenstans. Eftersom de verkligen behöver pengar, så vågar de inte ställa krav på arbetsgivaren och riskera att förlora jobbet.

Flera av deltagarna vittnade om att de stött på problem hos branscharbetsgivare. Någon berättade att hon blivit erbjuden obetald praktik för att senare kanske få ett jobb. Flera andra berättade att de blivit avbokade från utlovade pass med kort varsel.
– När man kommit överens om att man ska jobba ett pass, så ska man ha betalt för det passet. Du har rätt att arbeta dina timmar, säger Mikael Berge och tillägger att han förstår att det kan vara svårt att kräva sin rätt som tillfälligt anställd.

Det är extremt viktigt att den här gruppen inte blir utnyttjade.Mariya Melnuk, projektledare

Medarrangör till träffen är Mariya Melnyk, projektledare för ESF-finansierade Care Connect With Ukraine. Projektet hjälper ukrainska migranter att komma närmare arbete i Sverige.
– Det är rätt så många som har fått jobb i hotell- och restaurangbranschen. Det finns ju stort behov av arbetskraft och många i branschen har en internationell bakgrund.

Även Mariya Melnyk tror att det finns risk att ukrainska migranter blir lurade.
– I den här branschen finns tyvärr arbetsgivare som inte följer reglerna, därför är det viktigt att de känner till sina rättigheter. Det är inte alls solklart när du kommer ny till landet. Det är extremt viktigt att den här gruppen inte blir utnyttjade.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här