Nyheter Arbetsrätt

Därför kan varningen vara första steget mot uppsägning

Om du får en varning är det bäst att du skärper dig. Skriftlig eller muntlig spelar ingen roll – den kan vara första steget mot en uppsägning.

Publicerad 16 oktober 2024
Därför kan varningen vara första steget mot uppsägning
Va, en varning? Arbetsrättsjuristen Mattias af Malmborg förklarar varför du ska ta arbetsgivarens varning på allvar. Foto: Istockphoto, LO-TCO Rättsskydd

Så kallade las-varningar finns inte reglerade i lag eller kollektivavtal. Men det finns en väl upparbetad praxis, säger Mattias af Malmborg, jurist på LO-TCO Rättsskydd.

– Varningar handlar om uppsägningssituationer. Inte avsked.
Om du har gjort något allvarligt som att slå din kollega på käften kan man inte begära att du först ska få en varning. Då finns skäl för arbetsgivaren att omedelbart skilja dig från anställningen.

Beteende som inte är okej

Mattias af Malmborg.
Foto: LO-TCO Rättsskydd

Arbetsgivaren kan dela ut en varning vid tecken på misskötsamhet eller beteenden som är mindre allvarliga, men ändå inte okej.

Lagen kräver nämligen att arbetsgivaren har uppmärksammat dig på att du gjort något fel.
Något som kan leda till att du förlorar ditt jobb.

– Det kan vara olika typer av misskötsamhet.
Att man inte håller tider, underpresterar, inte lyder order. För att det ska finnas sakliga skäl för uppsägning ska arbetsgivaren ha gjort klart för den anställde att det inte är accepterat, och att om det händer igen kan vi behöva ompröva din anställning.

Antal varningar kan variera

Om du till exempel fått en varning för att du kommit för sent till jobbet, och ändå fortsätter att inte passa tiden kan arbetsgivaren säga upp dig.

När kan man då anse att den anställde har fått chansen att ändra sitt beteende? Det finns inget fastslaget antal varningar.

– Det är kopplat till hur allvarlig förseelsen är och vilket jobb du har.
Om en flygvärdinna kommer för sent och flygplanet blir kvar på marken till stora kostnader är det allvarligare än om en städerska kommer för sent till jobbet, säger Mattias af Malmborg.

Olika typer av misskötsamhet

En annan situation som skulle kunna uppstå är om det handlar om olika typer av misskötsamhet. Till exempel att en anställd får en varning för sen ankomst.

Månaden efter blir det en varning för att hen maskar och därefter en för slarv i arbetet.

– Det är inte lika klarlagt, men är det tillräckligt allvarligt kan förseelserna vägas ihop, även om arbetstagaren inte gör samma misstag flera gånger.  

En viktig sak att komma ihåg, påpekar Mattias af Malmborg, är att arbetsgivaren är skyldig att göra åtminstone ett försök att omplacera en anställd före en uppsägning, även om det finns varningar i bagaget.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här