Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Danska Jensens får böta för avtalsbrott

Jensens B√∏fhus i danska Århus har under flera år brutit mot avtalet med fackförbundet 3F. Facket misstänker nu att fler restauranger i kedjan har gjort på samma sätt.

Publicerad 25 mars 2010

Femton deltidsanställda på Jensens Bøfhus i danska Århus har under flera år fått för lite betalt. Det avslöjade nyligen Fagligt Fælles forbund, 3F, som bland annat organiserar hotell- och restaurangpersonal.
Det handlar om ett tillägg för yrkeserfarenhet som betalas ut efter minst två år på samma företag. Enligt avtalet ska deltidsarbetande ha samma tillägg som heltidsarbetande, men det har personalen på Jensens i Århus alltså inte fått.

Kedjan ska nu betala sammanlagt 150 000 kronor till de femton, samt 100 000 kronor till 3F för brott mot avtalet. På förbundet misstänker man nu att fler restauranger i Jensens-kedjan gjort på samma vis.
– Boten är för ett landstäckande brott mot avtalet. Dörren är nu öppen för att anställda på andra Jensens Bøfhus-restauranger kan kräva ersättning retroaktivt, säger Birgit Peterson, förhandlingssekreterare på 3F:s hotell- och restaurangdel.

Hon uppskattar att minst ett par hundra anställda har pengar till godo.

Läs mer…

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.