HRF kräver skadestånd av företaget NSP för brott mot kollektivavtalet. Anställda på en Burger King-restaurang i Malmö har uppmanats att stämpla ut vid toabesök, måltidsuppehåll och raster. Ibland har de suttit ombytta i flera timmar utan ersättning. Enligt ombudsman Suzanne Jensinger har HRF-medlemmar från andra restauranger blivit behandlade på samma sätt.


Allt började då Burger King-restaurangen Mobilia togs över av Nordic Service Partners, NSP, som äger sex restauranger i Malmö. NSP anställde en ny chef för restaurangen. De anställda blev då tillsagda att stämpla ut vid måltidsuppehåll och toalettbesök. Ronja Åkerberg, Martina Ljungberg, Johanna Israelsson och Ahmad Al-Alawi trivdes bra på jobbet fram till våren 2009.
– Den nya chefen tvingade oss att stämpla ut vid toabesök och kortare raster, stämningen blev dålig, säger Ronja Åkerberg som också tycker att cheferna hade en allmänt dålig attityd till de anställda.
Hon hade jobbat i drygt fyra år på samma restaurang och jobbar inte kvar i dag, men är orolig för dem som nu blir nyanställda.
– Många är unga och det är kanske deras första jobb. De vet inte vilka rättigheter de har och kan tro att det är så på alla arbetsplatser. Det är tydligt att de vill utnyttja unga människor, säger Ronja.
Ahmad Al-Alawi blev sjuk av stämningen på jobbet.
– När man behövde kissa sa de nej, då förlorar vi pengar, du måste stämpla ut, säger Ahmad.
Han upplevde att stressen blev omänskligt stor på grund av underbemanning. Sedan april förra året har fler än tjugo personer slutat.
Martina Ljungberg berättar att de inte tilläts prata med varandra på jobbet.
– Vi fick inte prata med varandra om det inte gällde Burger King. Det gjorde att det blev väldigt dålig stämning. Folk mådde dåligt och vi blev behandlade som slavar, säger Martina.
När hon och hennes arbetskompisar kontaktade facket blev de upplysta om att de fått fel ob. Syftet med det felaktiga ob-tillägget och med att de tvingades stämpla ut tycker hon är glasklart.
– Det var för att spara pengar.
Martina och hennes kollegor jobbar nu på en annan restaurang. Där är stämningen god och de trivs bra.
Johanna Israelsson var 19 år när hon började på Mobilia.
– På slutet flyttade de ner mig från deltidare till extra för att spara pengar. Deltidare och heltidare kostar ju mer, säger Johanna.
Hon är inte avskräckt från att jobba på snabbmatsrestauranger.
– Men jag kommer att undvika NSP, säger hon.
Ronja Åkerberg instämmer:
– Hade det varit min första chef och om jag varit nyanställd hade jag kunnat bli avskräckt från att jobba i branschen.
– Självklart är det fel att uppmana de anställda att stämpla ut. Det är ett brott mot kollektivavtalet, säger Suzanne Jensinger, ombudsman på HRF i Skåne.
Hon är övertygad om att tvånget att stämpla ut har varit omfattande och att det funnits på alla NSP:s restauranger.
De ungdomar hon har träffat vittnar alla om att de fått order om att finnas till hands ombytta och klara.
– Sedan har de fått sitta ombytta i flera timmar, men de fick inte gå ifrån arbetsplatsen under denna tid och de fick inte heller betalt.
I dag har Suzanne Jensinger träffat NSP för förhandling. Hon har suttit hela dagen och gått igenom ob-ersättning och utstämplingar.
– Vi blev inte klara och har därför bokat en ny dag för förhandling. Men jag kan redan nu säga att jag kommer att begära ekonomisk ersättning och ekonomiskt skadestånd för flera medlemmar. Jag kommer också att kräva skadestånd för brott mot kollektivavtalet.
NSP har bett om att få återkomma med uppgifter om hur det ser ut med utstämplingar på en annan restaurang i Lund.
– Vid nästa förhandling kommer jag att se om de har samma problem där också. Enligt de uppgifter jag har från medlemmar är det så. Det ser jag allvarligt på.
Fakta NSP
- NSP driver i dag 43 Burger King-restauranger.
- Flera olika franschisetagare driver Burger King-restauranger i Malmö. NSP är störst med sex restauranger.
- Under 2009 ökade NSP:s omsättning med drygt fem procent.
- Under 2010 ska NSP satsa på personalutveckling. Samtidigt ska restaurangerna renodla sin verksamhet för att uppnå ett bättre reslutat än 2009.
Källa: NSP:s Bokslutskommuniké 2009
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.