Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Danska facket rasar över avtals-svek

I Sverige är ett SHR-märke vid entrén en garanti för att hotellet eller restaurangen har avtal med facket. Så har det också varit i Danmark. Men danska arbetsgivarorganisationen Horesta har nu gjort det möjligt för företag att bli medlemmar utan att ha avtal.

Publicerad 22 mars 2005

Företag som vill bli medlemmar men inte ha avtal går med i Horesta I, där I står för intresseförening. Företag med avtal går med i Horesta A, arbetsgivarföreningen.
Orsaken ska vara att Horesta tappar medlemmar.
I Danmark finns två organisationer till som delvis är inriktade på hotell- och restaurang. De har något lägre medlemsavgifter och möjlighet att välja fullt medlemskap eller reducerat. Nu vill Horesta konkurrera med dessa.

Det danska hotell- och restaurangfacket RBF är upprörda.
– Förr var en Horesta-skylt på dörren en garanti för ordnade förhållanden. Men nu när ett företag kan stå som medlem i Horesta utan att ha avtal så är det svårt att skilja agnarna från vetet. Det gör det inte lättare för våra lokala avdelningar ge medlemmarna råd när de söker jobb, säger RBF:s andre ordförande John Frederiksen i ett uttalande på RBF:s hemsida.

Företag som idag är medlemmar i Horesta A kan byta till Horesta I. Men det betyder inte att de slipper undan avtal.
– I avtalet mellan RBF och Horesta framgår det att man bara kan bryta avtalet genom konflikt. Där står det också att bägge parter ska göra vad de kan för att företag i branschen ska ha avtal, säger John Frederiksen.

Facket ska nu ta kontakt med arbetsgivarna och diskutera frågan.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.