Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Danska facket fick rätt om kameraövervakning

Färjebolaget Scandlines satte upp kameror för att övervaka restaurangpersonalen ombord. Men nu är kamerorna borta, efter strejk och protester från danska fackförbundet 3F.

Publicerad 29 oktober 2009

Att misstänka personalen för stöld är inte tillräckliga skäl för kameraövervakning. Det har Danmarks Högsta domstol, Højesteretten, kommit fram till.
Det var i våras som Scandlines satte upp kameror i restaurangerna ombord på linjen Gedser-Rostock. Facket 3F protesterade och kamerorna plockades ner i väntan på att saken skulle avgöras i domstol.

Scandlines menade att det hade förekommit stölder ur kassan ombord vid sju tillfällen de senaste sex åren. Men de hade inga bevis för påståendet, varken polisanmälan eller egen dokumentation.
Domstolen ansåg därför att det inte var motiverat med kameraövervakning i restaurangen.

3F-ombudsman Bengt Moos är väldigt glad över domstolens beslut.
– I dessa tider tror dessvärre många arbetsgivare att de kan börja med kameraövervakning bara för att de har en misstanke om stöld. Nu är det bevisat att det inte räcker. Det är också positivt att domstolen slår fast att det var helt oberättigat att framställa de anställda som tjuvaktiga, säger han till Fagbladet 3F.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.