Nyheter världen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Dansk kontroll kammade hem noll

Äver 800 granskade arbetsplatser, tre myndigheter i samarbete och fem miljoner i resurser. Det räckte inte för att hitta ett enda fall av utnyttjad utländsk arbetskraft.

Publicerad 29 januari 2013

Den danska regeringen satsade fem miljoner danska kronor på extra kontroller av servicebranschen. Arbetsmiljöverket, skattemyndigheterna och polis samarbetade.
Målet med insatsen var bland annat att sätta stopp för de företag som utnyttjat anställda från Östeuropa, med timlöner så låga som 40 danska kronor.

Antalet påträffade fall av tvångsarbete, för låga löner och svart arbetskraft? Noll.
– De har säkert haft goda intentioner med insatsen, men den har helt förfelat sin verkan, säger Tina Møller Madsen till Fagbladet 3F.
Hon är ordförande för fackförbundet 3F:s sektion för service, hotell och restaurang. Hennes förbund har vid flera tillfällen uppmärksammat hur exempelvis städare utnyttjas.

Regeringens insats har dock inte varit helt förgäves. Av de 823 kontrollerade arbetsplatserna fick 382 anmärkningar om brister i arbetsmiljön.
– Det är bra att vi har fått arbetsmiljön granskad, men det var inte det som var det primära målet, säger Tina Møller Madsen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här