Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Dåligt brandskydd på många hotell

Många av Sveriges hotell och vandrarhem är potentiella dödsfällor. Det konstaterar Räddningsverket efter ha inspekterat brandskydd på hotellföretag runt om i landet.

Publicerad 25 oktober 2007

– Bor man på hotell så förväntar man ju sig att den som driver hotellet tar ansvar för säkerheten, säger Mette Lindahl-Olsson på Räddningsverket.
Den undersökning som verket just avslutat visar dock att så inte alltid är fallet. Av sammanlagt 117 kontrollerade hotell, pensionat och vandrarhem var det bara tio stycken som klarade sig helt utan anmärkning.
– Vi tycker att resultatet är lite nedslående. Vi blev både förvånade och besvikna, säger Mette Lindahl-Olsson.

Till grund för undersökningen låg den svåra brandolycka som inträffade på Hotell Borgholm för tre år sedan. Två hotellgäster omkom i branden. Vid utredningen upptäcktes att hotellet hade stora brister i sitt brandskydd. Ett problem som återfinns på många företag i Räddningsverkets granskning.
– Det som var allvarligast var att tjugo av hotellen inte hade någon tidig varning, alltså brandvarnare eller rökdetektorer. Då kan man inte känna sig riktigt trygg som gäst, säger Mette Lindahl-Olsson.

Andra vanliga brister var dåligt underhållna alarmsystem och blockerade utrymningsvägar. Många mindre hotell, vandrarhem och pensionat har också problem med rutiner och utbildning av personal, berättar Mette Lindahl-Olsson.
– Personalen behöver mer utbildning i vad de ska göra om det brinner, och man måste informera gästerna bättre.

Inget av företagen i granskningen hade dock så dåligt brandskydd att det tvingades stänga. I stället kommer de lokala räddningstjänsterna nu att göra återbesök för att se att påpekade brister åtgärdas.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här