Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Chefens bakgrund styr vem som får jobb

Chefens bakgrund påverkar vem som anställs i företaget. Är chefen från ett annat land är det stor chans att de anställda också är det, visar en ny studie.

Publicerad 22 december 2009

Chefer som kommer från andra länder anställer gärna folk med samma bakgrund. Likadant anställer svenskfödda chefer oftare människor som är födda här. Det visar en studie som IFAU, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, har gjort av 100 000 svenska företag. Extra tydlig är trenden på små privata företag, som restauranger och taxibolag, där både chefer och anställda oftare har invandrarbakgrund.

En tänkbar förklaring, tror forskarna, är att företagsledarna rekryterar bland sina kontakter. En annan är att man upplever att det underlättar arbetet om både chef och anställda har samma bakgrund.

Studien visar också att invandrare från länder utanför västvärlden är kraftigt underrepresenterade bland företagscheferna. Knappt 4 procent av cheferna i undersökningen kommer från sådana länder. Hotell- och restaurangbranschen är ett undantag. Där har 35 procent av cheferna invandrarbakgrund.

Fakta:

Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering är Arbetsmarknadsdepartementets forskningsinstitut. IFAU har till uppdrag att stödja, främja och genomföra forskning som rör arbetsmarknaden.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här