Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Brister i personalboken ska kosta krögare 10 000 kronor

Nästa år får alla svartjobbare passa sig. Från och med årsskiftet måste nämligen alla krögare föra personalregister. Dessutom får Skatteverket möjlighet att göra egna razzior. Det bestämde riksdagen förra veckan.

Publicerad 7 juni 2006

Efter nyår blir det lag på att alla restauranger och frisörer ska föra en personalliggare. I liggaren ska det stå vilka som är anställda och hur länge de har arbetat på restaurangen. Det bestämde riksdagen i förra veckan.
Skatteverket får lov att göra oanmälda inspektioner för att kontrollera att alla som jobbar finns antecknade i liggaren.

På Skatteverket ser man fram emot de nya befogenheterna. Conny Svensson är projektledare för Skatteverkets restaurangprojekt.
– Det är jättebra. Vi har väntat länge på det här beskedet. Det kommer att underlätta vårt arbete mycket, säger Conny Svensson.

Redan under nästa år kommer Skatteverket att inspektera personalliggare på runt 26 000 restaurang- och frisörföretag. På de ställen där brister upptäcks kommer krögaren bli tvungen att betala en straffavgift på 10 000 kronor. Dessutom tillkommer 2 000 kronor för varje i personalen som inte finns uppskriven. Krögare som vid flera tillfällen har luckor i sin personalbok kan få betala 20 000 kronor. Men det kan också bli rättsliga följder.
– Om vi hittar tecken på felaktigheter kan det göra att vi beslutar oss för en revision eller startar en utredning. Då kan det sluta med rättsliga åtgärder, säger Conny Svensson.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här