Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

»Bra medvetenhet om personalliggarna hos krögarna«

Sedan årsskiftet har Skatteverket kontrollerat runt 8 000 personalliggare hos restauranger, barer och kaféer. Hittills har bara ett fåtal tvingats betala straffavgifter för brister i liggaren.

Publicerad 23 februari 2007

Målet är att Skatteverket ska kontrollera 30 000 personalliggare under 2007. Hittills har mellan 7 000 och 8 000 kontroller gjorts runt om i landet, berättar Inger Lundgren som är skattedirektör på Skatteverket.
– Varje region ansvarar för sina kontroller, men vi gör avstämningar med jämna mellanrum, säger hon.

Arbetsgivare som inte sköter sin liggare kan tvingas betala upp till 20 000 kronor i olika slags avgifter. Men än så länge har få krögare fått så allvarliga anmärkningar, säger Inger Lundgren.
– Vi håller en lite mjukare linje så här i början. Om vi hittar brister påpekar vi det och berättar hur de ska göra i stället. Sedan gör vi ett återbesök.

På några ställen har dock bristerna varit så stora att inspektörerna utdömt straffavgifter direkt.
– Men då har det varit uppenbara fel, som att folk som jobbar inte alls finns med i liggaren eller att personalen springer ut när vi kommer, säger Inger Lundgren.

Generellt tycker hon att medvetenheten om kravet på personalliggare är god bland företagarna.
– Vi kan väl säga att många känner till det. Sedan har det varit si och så med hur man fyller i dem.

Det här är en personalliggare:
Sedan årsskiftet är det lag på att alla restauranger, kaféer, grillkiosker och cateringföretag ska föra bok över sina anställda. Där ska stå namn och personnummer på alla som jobbar, samt vilken tid de börjar och slutar sitt pass.

Läs mer här:
Nytt register ska minska svartjobbet. Läs här>>    
Brister i personalboken ska kosta krögare 10 000 kronor. Läs här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här