Nyheter bidragsjobb

Bidragsanställningar ses över

Det finns för många olika sorters bidragsanställningar och reglerna är för krångliga. Det anser arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som har tillsatt en utredning för att se över lönestöden.

Publicerad 11 november 2016
Bidragsanställningar ses över
Regelverket kring subventionerade anställningar är stort och krångligt, och behöver utredas, menar Ylva Johansson. Foto: Studio CA/Arbetsförmedlingen
(Foto: Sören Andersson/Regeringskansliet)
Ylva Johansson. Foto: Regeringskansliet

I dag finns det tolv olika subventionerade anställningar för folk som på olika sätt står långt från arbetsmarknaden. Hit hör till exempel nystartsjobb, instegsjobb och lönebidragsanställningar. Men regelverket kring lönestöden är snårigt och oöverskådligt. Det kan göra att stöden används på fel sätt, menar Ylva Johansson, arbetsmarknads- och etableringsminister, som nu beslutat att de subventionerade anställningarna ska utredas.
– Jag bedömer att det finns behov av en mer grundläggande översyn av stöden för att göra dem mer ändamålsenliga. Stöden behöver bli mer överskådliga så att regelverket är tydligt utformat och lätt att kommunicera, samtidigt som stöden fortfarande ska svara mot de behov som finns, säger Ylva Johansson i ett pressmeddelande.

Utredningen ska bland annat ta fram förslag på hur systemet kan förenklas, till exempel genom att slå ihop befintliga stödformer eller att ta bort omotiverade skillnader mellan dem. Senast den 31 augusti 2017 ska utredningen redovisas.

I dag släppte Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, en ny rapport om bland annat subventionerade anställningar. Den visar att bidragsanställningar ofta har en positiv effekt för den anställda, men att effekten sedan avtar snabbt när stödet tas bort. Rapporten konstaterar också att subventionerade anställningar riskerar att tränga undan ”riktiga” jobb.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här