Nyheter misshandel

Överfölls på jobbet – får över 100000 i skadestånd

En gäst som avvisats från en krog i centrala Göteborg återvände och attackerade bartendern. Mannen har nu dömts till rättspsykiatrisk vård, och ska betala 112800 kronor i skadestånd till bartendern.

Publicerad 5 december 2023 Kommentera
Överfölls på jobbet – får över 100000 i skadestånd
Bartendern utsattes för en allvarlig misshandel under ett arbetspass på en krog i centrala Göteborg. Foto: Istockphoto, Mostphotos

Händelsen inträffade en kväll i slutet av augusti på en pub i centrala Göteborg. En man i 30-årsåldern hade tidigare på dagen blivit avvisad från krogen av bartendern, efter att han inte kunnat betala för öl han beställt.

Senare på kvällen kom gästen plötsligt tillbaka. Enligt vittnen rusade han direkt in bakom bardisken och attackerade bartendern med knytnävsslag. I tumultet for bartendern, också han i 30-årsåldern, in i en glashylla full med glas.

Till slut lyckades andra gäster på krogen övermanna gästen och hålla fast honom tills polisen kom.

På sjukhuset konstaterades att bartendern bland annat fått skärsår i ansiktet som kommer att efterlämna ett betydande ärr.

Under rättegången i Göteborgs tingsrätt nekade mannen till brottet, och gav en mycket förvirrad förklaring till sitt agerande. En rättspsykiatrisk undersökning har visat att han misshandlade bartendern under påverkan av en allvarlig psykisk sjukdom. Därför döms han till rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse.

Hade inte de andra gästerna hållit fast honom vet jag inte hur detta hade gått.

Bartendern i förhör

Han döms också att betala sammanlagt 112 800 kronor till bartendern, bland annat ersättning för det missprydande ärret.

Tidningen Göteborgs-Posten skriver att bartendern i förhör berättat att han är orolig för att möta den dömde mannen igen.

– Hoten han skrek var helt riktade mot mig. Hade inte de andra gästerna hållit fast honom vet jag inte hur detta hade gått. Jag känner en väldigt stark rädsla och oro för vad mannen kan göra när han ser mig nästa gång.