Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bakslag för HRF i Arbetsdomstolen

Företaget LSG vann tvisten om elva anställda som Hotell- och restaurangfacket anser har fått felaktiga löner. Förbundet ska nu betala drygt 130 000 kronor i rättegångskostnader.

Publicerad 7 augusti 2008

Arbetsdomstolens dom i tvisten mellan HRF och företaget LSG Sky chefs gick alltså på företagets linje. Därmed blir de elva medlemmar som tvisten gäller helt utan ersättning.
– Det här var inte vad vi hade väntat oss, säger Chaker Nassar som är ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.

Det var i samband med att LSG tog över verksamheten från tågcateringföretaget Rail Gourmet, som de elva anställda gick över till LSG. De fick dock behålla sina gamla löner under det första året efter övergången, trots att det kollektivavtal som LSG tillämpar skulle ha gett dem högre löner. Detta ansåg HRF var fel, och krävde att LSG skulle betala mellanskillnaden samt skadestånd till de anställda.

Företaget menade i stället att de följt lagar och regler genom att låta de anställda ha kvar sina ursprungliga lön det första året efter övergången.
– Reglerna om tolv månader är till för att skydda arbetstagarna från försämringar, inte hindra dem från förbättringar. Så vitt vi vet är det första gången den här typen av ärende prövas, säger Chaker Nassar och fortsätter:
– Vi tror att det finns en risk att domen kan leda till att övergångsreglerna missbrukas av entreprenörer som vill hålla lönerna nere.

Fakta: Flera lagar reglerar övergång
Både lagen om anställningsskydd, LAS, och lagen om medbestämmade i arbetslivet, MBL, reglerar hur en övergång mellan verksamheter ska gå till. I LAS paragraf 6b står att företag som tar över verksamhet helt eller delvis från ett annat företag också ska ta över företagets anställda. Dessa har också, enligt MBL paragraf 28, rätt att behålla löner enligt sitt gamla kollektivavtal under tolv månader efter övergången.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här