Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Avtal klart om lönerna på LSG

Det blir ingen strejk mot flygcateringföretaget LSG på måndag. I stället får de anställda ett nytt löneavtal, som ger 1 500 kronor i lönehöjning på tre år.

Publicerad 3 september 2004

Avtalet blev klart sent på fredagseftermiddagen.
Här är de viktigaste nyheterna:
Lönerna höjs med 450 kronor i månaden från 1 september i år och med lika mycket den 1 maj nästa år.
Både den utgående lönen och avtalets minimilön höjs med samma belopp. Det tredje avtalsåret höjs lönerna med 600 kronor i månaden från 1 maj 2006. Den höjningen är uppdelad i 300 kronor generellt till alla och lika mycket i en lokal lönepott, som man ska förhandla om på arbetsplatsen.
Avtalets minimilön höjs samtidigt med 300 kronor.

I och med att löneavtalet är klart avblåses de stridsåtgärder, som facket hade varslat om till på måndag.
– Vi har fått väldigt mycket med oss i den här uppgörelsen, säger Dan Fransson, förhandlingsombudsman pa HRF och en av dem som deltagit i förhandlingarna.
Budet, som kom från medlarna Claes Stråth och Gunnar Samuelsson tidigare under dagen, diskuterades länge i förhandlingsdelegationen. Men till slut blev delegationen enig om att säga ja, vilket också arbetsgivarna gjorde.
Vad har ni inte fått?
– Vi missar de retroaktiva höjningarna, säger Dan Fransson. Det gäller fyra månader, sedan det gamla avtalet gick ut.

Under åren har det funnits mycket missnöje och många små och stora tvister på företaget LSG, som ägs av tyska Lufthansa. Nu ska en arbetsgrupp tillsättas. Där ingår två fackliga förtroendemän och två chefer från företaget. Dessutom en förhandlare från fackets och arbetsgivarnas huvudkontor och därtill en opartisk ordförande. Denna grupp ska ha sitt första möte under september. Syftet är att skapa ordning och reda kring arbetstid, schema, raster, personalfrågor och arbetsmiljö på företaget.
Det ska i sin tur ge förutsättningar för lokala förhandlingar om lönepotten och ett bättre lönesystem det tredje avtalsåret.
Semesterlön och ob-ersättningar höjs med samma belopp som i branschens riksavtal.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

LSG