Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Avtal klart om lönerna på LSG

Det blir ingen strejk mot flygcateringföretaget LSG på måndag. I stället får de anställda ett nytt löneavtal, som ger 1 500 kronor i lönehöjning på tre år.

Publicerad 3 september 2004

Avtalet blev klart sent på fredagseftermiddagen.
Här är de viktigaste nyheterna:
Lönerna höjs med 450 kronor i månaden från 1 september i år och med lika mycket den 1 maj nästa år.
Både den utgående lönen och avtalets minimilön höjs med samma belopp. Det tredje avtalsåret höjs lönerna med 600 kronor i månaden från 1 maj 2006. Den höjningen är uppdelad i 300 kronor generellt till alla och lika mycket i en lokal lönepott, som man ska förhandla om på arbetsplatsen.
Avtalets minimilön höjs samtidigt med 300 kronor.

I och med att löneavtalet är klart avblåses de stridsåtgärder, som facket hade varslat om till på måndag.
– Vi har fått väldigt mycket med oss i den här uppgörelsen, säger Dan Fransson, förhandlingsombudsman pa HRF och en av dem som deltagit i förhandlingarna.
Budet, som kom från medlarna Claes Stråth och Gunnar Samuelsson tidigare under dagen, diskuterades länge i förhandlingsdelegationen. Men till slut blev delegationen enig om att säga ja, vilket också arbetsgivarna gjorde.
Vad har ni inte fått?
– Vi missar de retroaktiva höjningarna, säger Dan Fransson. Det gäller fyra månader, sedan det gamla avtalet gick ut.

Under åren har det funnits mycket missnöje och många små och stora tvister på företaget LSG, som ägs av tyska Lufthansa. Nu ska en arbetsgrupp tillsättas. Där ingår två fackliga förtroendemän och två chefer från företaget. Dessutom en förhandlare från fackets och arbetsgivarnas huvudkontor och därtill en opartisk ordförande. Denna grupp ska ha sitt första möte under september. Syftet är att skapa ordning och reda kring arbetstid, schema, raster, personalfrågor och arbetsmiljö på företaget.
Det ska i sin tur ge förutsättningar för lokala förhandlingar om lönepotten och ett bättre lönesystem det tredje avtalsåret.
Semesterlön och ob-ersättningar höjs med samma belopp som i branschens riksavtal.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

LSG
Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Nyheter konkurs

Här fortsätter konkurserna att öka

Konkurserna sjunker i de flesta branscher – men inte bland restauranger. Där ökade konkurserna med 48 procent i februari, jämfört med februari 2020. Det visar statistik från UC.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Här fortsätter konkurserna att öka
Förra året var ett krisår i restaurangbranschen. Nu verkar det som att konkurserna fortsätter att öka även i år. Foto: Colourbox
Richard Damberg. Foto: UC

Under krisåret 2020 gick nästan 700 svenska restauranger i konkurs, runt 200 fler än året innan. Och ännu har ökningen inte stannat upp, visar ny konkursstatistik.

– Restaurangbranschen är den enda branschen där konkurserna ökar jämfört med februari 2020, från 29 till 43. Det lär tyvärr inte blir bättre när kaféer och restauranger från och med i dag omfattas av nya, hårdare restriktioner, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Statistiken visar att konkurserna i landet sjönk med nästan 20 procent i februari, jämfört med samma månad 2020. Men restaurangbranschen går mot strömmen. Där steg i stället konkurserna med 48 procent.

Hittills i år har 102 restaurangföretag satts i konkurs. Det är en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året.

– De branscher som har drabbats hårdast av pandemin kommer att ha det fortsatt tufft ett tag till, men när väl vaccineringarna kommer i gång står hushållen redo att spendera pengar på restaurang, nöjen och upplevelser. I de branscherna är det relativt lätt att återanställa personal och startsträckan blir kort, säger Richard Damberg.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här