Vi borde inte behöva betala skatt på dricks!
Skatta på dricks är fel, tycker insändarskribenten. Foto: Mostphotos
Insändare DRICKS

Vi borde inte behöva betala skatt på dricks!

När gästen lämnar dricks är det en gåva och inget annat, skriver signaturen ”Gammal surservitör” som inte tycker att drickspengarna ska tas upp i deklarationen.

Publicerad 27 mars 2023 Kommentera

Då är det deklarationstider igen och förbundets medlemstidning återger en intervju med en handläggare på Skatteverket som självklart uppmanar oss att deklarera vår fjuttiga dricks!

Hon säger: ”Det finns en idé om att dricks är pengar som man fått för att man varit duktig” och ”du har ju fått dem för det arbete du gör.” 

Nej, det har jag inte! Jag har fått dricksen för att jag har tagit väl hand om min gäst! Pengarna som jag får för det arbete jag gör kallas för lön. Lönen får jag från min arbetsgivare.
 
Om Skatteverket anser att jag får min dricks för det arbete jag utför måste väl i så fall gästen och jag skriva ett anställningsavtal och skicka till Skatteverket. Annars kommer jag att betraktas som om jag jobbar svart och det tycker inte Skatteverket om heller.

När gästen lämnar dricks är det en gåva och inget annat! Och för gåvor betalar vi inte skatt.

Gästen lämnar dricks för att hen är nöjd utöver det vanliga med matens kvalitet och servispersonalens kunnande och omhändertagande av gästen, att gästen fått ”det lilla extra”.  Gör du inte ett bra jobb (eller om det är personal från Skatteverket) kan du i regel glömma dricksen.

När gästen lämnar dricks är det en gåva och inget annat! Och för gåvor betalar vi inte skatt. Gåvoskatten är avskaffad sedan 1 januari 2005!  Jag tycker personen från Skatteverket borde veta detta!  

Det står också att om arbetsgivaren tar hand om dricksen, fördelar och betalar ut den skall pengarna räknas som inkomst i företaget och skall skattas i företaget. 

Finns det en enda arbetsgivare i vårt avlånga land som vet om denna regel? Och den som eventuellt vet lämnar över saken till personalen att sköta själv, för hen vill inte skaffa sig extra arbete och kostnader för pengar som inte tillhör hen.

Enligt artikeln är det så att om inte arbetsgivaren betalar och drar skatt på dricksen måste vi redovisa den som ”ej pensionsgrundande inkomst” vid punkt 1.5 i deklarationen. 

Om jag uppger min dricks under denna punkt och Skatteverket lägger på skatten i min deklaration, varför räknas inte dricksen som pensionsgrundande, men om den utbetalas och administreras av arbetsgivaren så är den pensionsgrundande.
Varför denna skillnad? Det uppmuntrar inte att frivilligt ta upp dricksen.

Allvarligt, har inte Skatteverket större bovar och ekonomiska brottslingar att jaga.

Det framgår också att om man åker på kontroll kommer man att bli sköntaxerad!
Allvarligt, har inte Skatteverket större bovar och ekonomiska brottslingar att jaga än att jaga restaurangpersonalens fjuttiga 1 000-lappar de fått för välgjort arbete.
Dessutom blir dricksen mindre och mindre i och med att folk betalar mer och mer med kort.

Jag tycker ni i facket skall driva bort denna löjliga ”regel” om ni inte lyckats förhandla fram vettiga löner till oss. Vi jobbar kvällar till sent på natten flera dagar i veckan, vi jobbar jul, nyår, påsk och så vidare och kan inte umgås med våra nära och kära.

Jag har ALDRIG taxerat min dricks – men inte heller blivit kontrollerad – och jag tänker inte göra det i framtiden.

Allt för en dålig timpenning jämfört med vad exempelvis Handels och Kommunals medlemmar får i ersättning på helger/storhelger!
Se det som årets utmaning för HRF! Avskaffande av att vi skall skatta för dricksen och förhandla upp våra löner!

Och som avslutning, jag har jobbat cirka 45 år inom restaurang, som servitör, bartender, hovmästare, restaurangchef, driftchef på nattklubb. I dag är jag pensionerad men jobbar kvar eftersom jag trivs med det. Jag har ALDRIG taxerat min dricks – men inte heller blivit kontrollerad – och jag tänker inte göra det i framtiden.

Gammal surservitör
Detta är en insändare. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.