Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Tänk om utredningsspråket tog sig in på krogen

Misse Ljungström har skrivit i ett 20-tal år, men föredrar ett mer läsvänligt språk än utrednings-svenska.

Publicerad 28 september 2005

Vi är nästan världsbäst på utredningar i Sverige. Det ska vi vara stolta över, för det bästa med utredningar är att de förhindrar många överilade handlingar; allt från fel beslut i smått till ödesdigra beslut som att starta krig. Ofta leder de inte till några beslut utan allt rinner ut i sanden i lugn och ro.
Alla har vi hört politiker eller andra ordrikt svara på även de enklaste frågor. Orden porlar ut i en ändlös ström och hamnar till slut i en lika ändlös utredning. Tänk tanken att samma modell skulle tillämpas i restaurangbranschen.

Gästen: Hej, vi skulle vilja ha ett bord för fyra, tack.
Hovmästaren: Det är en för oss ytterst positiv fråga och i nuläget bedömer jag att förutsättningarna för att kunna tillgodose er begäran om ett bord för fyra vid hastigt påseende ser goda ut. Efter att ha samlat in tillgängliga fakta avseende er begäran kommer vi snarast möjligt att tillsätta en utredning som slutligen kan komma att avge ett positivt svar på er direkta fråga?

Gästen: Ursäkta, men det här vinet smakar kork!
Sommelieren: Under rådande omständigheter utesluter vi inte att det förefaller som om det föreligger en viss riktighet i ert påpekande. För att närmare kunna åtgärda problemet med den felaktighet ni påpekar har vi för avsikt att omgående ta kontakt med berörda leverantör och producent för att tillsammans kunna utreda och därefter åtgärda det obehag den påpekade felaktigheten inneburit för er.

Gästen: En Nils Oscar, tack!
Barmästaren: I nuläget har jag inte befogenhet att servera just den alkoholhaltiga maltdrycken som möjligen, till och med troligen, så uppenbart kränker kvinnor. Jämställdhetsombudsmannen utreder för närvarande frågan om könskvotering men för att kringgå den pågående utredningen skulle problemet kunna lösas genom att ni tar in en Nils Oscar och en Victoria Bitter. Och för att föregripa utredningen kan vi avslöja att vi fått vissa indikationer på att vi kan få servera en Nisse till julbordet!

PS. Apropå utredningar! Det gick ju bra att sluta röka på krogen. Jag har i alla fall ännu inte sett utredningen »Rökförbudets negativa effekter på gäster och personal på krogen«.

PPS. Den närmaste utredning jag anar just nu är den om jag skall få fortsätta som kolumnist eller inte i den här tidningen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.