Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sätt stopp för pensionsfusket

Branschens anställda måste kunna lita på att de pensionsavgifter som kollektivavtalet föreskriver också betalas in.

Publicerad 24 februari 2015

Blev det inte mer? Efter allt slit hade jag väntat mig en bättre pension. Detta går ju knappt att leva på.
Sådana kommentarer hörs ibland från vänner och kollegor som kommit upp i pensionsåldern.
Pensionen kan förstås bli låg för att lönen under arbetslivet varit låg. Många, oftast kvinnor, har dessutom varit hemma några år med små barn och sen jobbat deltid ett tag. Andra har tvingats till deltid eftersom det inte funnits heltidsarbete att få. Inte minst inom hotell- och restaurangbranschen får många gå länge på deltid eller timanställning. Sådant märks direkt när det blir dags för pension.
Men det är inte nog med detta. Som Hotellrevyn visat i flera artiklar de senaste åren så har arbetsgivare på grund av fusk, slarv eller okunnighet betalat in för låga avgifter till tjänstepensionen. En del har inte betalat in något alls.
Det borde vara självklart för alla anställda att de ska kunna lita på att de pensionsavgifter som kollektivavtalet föreskriver också betalas in till Fora, som förvaltar tjänstepensionerna.
Så är det inte nu. Nästan vart fjärde företag inom hotell- och restaurangbranschen betalar in för lite, enligt den undersökning Hotellrevyn gjorde för en tid sedan.
Detta är helt oacceptabelt. Systemet måste vara pålitligt. Det är orimligt att den enskilde löntagaren ska behöva hålla reda på detta. De flesta vet inte hur man gör och inte heller att det behöver kollas.
Men som det fungerar i dag verkar det inte tillrådligt att leva efter principen: den som lever får se vad det blir.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här