Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ropen skalla, nattis åt alla!

Branschens nattöppna arbetsplatser finns över hela landet. Men barnomsorg för nattarbetare är mer sällsynt.

Publicerad 20 oktober 2009

Valrörelsen har smygstartat och fagra löften om framtiden duggar lika tätt som höstlöv. Politikerna tycks fundera på vilka grupper som behöver mest lockbeten. Pensionärer. Unga. Småbarnsföräldrar. You name it!
Samtidigt har avtalsrörelsen tuffat i gång. Under hösten håller fackförbunden avtalskonferenser som så småningom ska utmynna i avtalskrav. Och det finns många punkter på arbetstagarnas lista över vad som bör prioriteras i valrörelsen.

Barnomsorg på obekväm arbetstid, nattis, är en av frågorna som är viktig för medlemmarna. Förra året krävde HRF:s kongress att riksdagen ska lagstifta i frågan. På så sätt skulle alla kommuner bli skyldiga att erbjuda barnomsorg på kvällar och nätter. Som det ser ut i dag är nattis långt ifrån en självklarhet för alla barn.
Om det erbjuds eller inte beror på var barnen bor. Det verkar inte som att det är någon som tänkt på att barn, arbetstagare och arbetsplatser finns i hela vårt land. Hur som helst har ansvariga politiker inte prioriterat frågan på alla platser.

Enligt en undersökning som organisationen Makalösa föräldrar gjort, saknar sex av tio kommuner barnomsorg på obekväm arbetstid. I bistrare ekonomiska tider, är det tråkigt att se att det återigen är på barnens »arbetsplatser« som det görs besparingar. För barnens motsvarighet till vuxnas arbetsplatser är som bekant dagis och skola. Nyligen var det Göteborgs enda kommunala nattis som plötsligt hotades av nedläggning. Först efter uppmärksamhet i medier, gick politikerna ut och lovade att nattiset skulle få vara kvar. Och det var ju för väl, för när ett nattis läggs ner får det stora konsekvenser för hela familjer.

Som ensamstående förälder, eller för föräldrar där bägge jobbar kväll eller natt, är nattis en nödvändighet för att få ihop arbetsliv och barnomsorg.
I hotell- och restaurangbranschen är obekväma ­arbetstider mer regel än undantag och nattis borde därför finnas över hela landet. För vad är alternativet för anställda i branschen? Att flytta till de orter i landet som erbjuder nattis, eller i värsta fall att söka sig till en annan bransch med arbetstider som passar förskolans och skolans öppettider bättre.
En dynamisk och spännande bransch som den ­HRF:s medlemmar arbetar i, förtjänar bra barnomsorg också på obekväma arbetstider. Annars blir det svårt för branschen att växa och utvecklas.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här