Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nobelprisets olika världar

Publicerad 9 maj 2003

Väggarna i riksdagens andrakammarsal är klädda med ljus ek. 233 små läslampor är tända över pulpeterna och ger ett varmt sken. Blommorna är i orange och grönt och längst fram ett vitt skynke med ett runt märke och orden ?The Right Livliehood Award?. Ett förväntansfullt mummel fyller luften, och den festklädda publiken har redan tagit plats. Det är den 9 december och alternativ nobelprisutdelning.
Klockan 17.55 hörs plötsligt ett rassel av kameror och blixtljusen blinkar. Där i mittgången kommer en av de ?riktiga? nobelpristagarna, författaren Günther Grass, tillsammans med sin långa fru och ett halvdussin fotografer.
Den 30 september, när Svenska Akademien tillkännagav att Günther Grass skulle få nobelpriset, offentliggjordes även de alternativa prisen. Alla tyska medier berättade om landets två nobelpris. Den andre var Herman Scheer, politiker i förbundsdagen och den som allra mest intensivt och framgångsrikt har arbetat för solenergin. Och han får alltså ett av de alternativa prisen.

Juan garces från spanien, som har samlat in bevis som har lett till åtalet mot Chiles förre diktator Augusto Pinochet får också pris, liksom en organisation för indianer i Colombias rengskogar och en organisation för miljöriktigt jordbruk på Kuba.
Det är verkligen en annorlunda prisutdelning. Här belönas människor och organisationer som arbetar för rättvisa och för att vi människor ska leva miljöriktigt.
Festen är helt kung- och prinsessfri. Ändå är det högtidligt, med dans, musik och mat. Riksdagens talman, Birgitta Dahl hälsar alla välkomna till de folkvaldas hus.
? Festen ska vara ett minne för livet, säger Elisabeth Axdorph, som har hjälpt till med arrangemangen.

När jacob von uexkull för 20 år sedan startade det här priset, betraktades han som en excentrisk miljonär. Han försökte först donera sin förmögenhet till Nobelstiftelsen för att instifta ett miljöpris, men de sa nej. Då startade han ett eget pris, och när jag läser förteckningen över dem som har belönats så blir jag imponerad. Många beklagar till exempel att Astrid Lindgren inte har fått nobelpriset i litteratur. Men hon fick det alternativa priset 1994, samtidigt som frihetskämpen Ken Saro-Wiwa från Nigeria.
Många blir rika på en ganska tvivelaktig verksamhet och skänker på sin ålderdom en del av sina pengar till något välgörande. Så var det med Nobel, krutet och priset. Uexkull gjorde tvärtom. Han ärvde sin rikedom och var ung när han skänkte bort den. Nu har priset och de värderingar som det står för blivit en livsuppgift. Han ordnar seminarier och håller kontakt med tidigare pristagare.
I radion den här dagen berättar ekonomipristagaren att han ska använda sina nyvunna miljoner till att rusta upp sitt slott. Juan Garces skänker hela sitt pris till Salvador Allende-kommittén, behåller inte ett öre för egen del. Visst är det skillnad, både på pris och pristagare.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här