Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Miljömuppen i spegeln

Allt började sen jag blev svensk. Jag har förvandlats från vandrade tält till en nitisk och grinig miljönörd.

Publicerad 18 maj 2010

Jag erkänner att jag med tiden och åldern blivit en bättre människa eller tja, en mer medveten varelse. Jag älskar naturen och värnar om allt levande. I dag skulle jag nästan få hjärtattack om någon högg ner björken på min lilla gård. Medan i hem­landet kunde man beskåda avrättningar av sina landsmän, tycka synd och gråta floder men samtidigt vara glad att ens eget huvud fick vara i fred. I dag önskar jag att vi alla skulle vara närmare naturen. Tänk om förortsblommorna fick uppleva de svenska magiska fjällens fröjder. Eller Blekinges underbara blomstergårdar och Smålands praktfulla urskog.

Förutom miljömedvetenheten så lider jag av kroniskt dålig samvete. Jag har förvandlats från vandrade tält till en nitisk och grinig miljönörd. Jag kan lätt bli ordförande i Miljömupparnas intresseförening. Men vem kan få äran att kalla sig för Miljömupp? Låt mig berätta.
Miljömuppen kännetecknas ofta av hampaskor, läderimiterat bälte och dataväska från fjällräven. Samt secondhandkläder, okammat hår, en påse frukt, och naturligtvis gåstavar! Om Miljömuppen inte var så rädd för att förlora sitt sociala nätverk, så skulle han/hon hellre lukta svett än att använda kemiska deodoranter. Miljömuppen kan ertappas på Ica vid fruktdisken, där han/hon systematiskt befriar inplastade paprikor från en säker död utan syre.
Du kan träffa på dem på ekologiska veganrestauranger och rättvisemärkta hälsokostaffärer. I naturreservat och vid den algblommande Östersjön. Miljömuppen är en flashigare och modernare variant av skogsmullen.

Jag träffade en av dem i mitt badrum. Hon stod rakt framför mig med sina nyvakna och ifrågasättande ögon.
»Du Zinat, slösa inte på kranvattnet, ta inte för mycket toapapper! Är sminket gjort av naturmineraler? Tänk om det är testat på djur? Varför tänder du lampan? Tänk på framtidens människor, tänk på jordens överlevnad, tänk på den globala uppvärmningen. Ska du vara en av dem som orsakar världens undergång?«
Sedan såg jag klart. Miljömuppen i spegeln är JAG.

Mina väninnor anser att jag har blivit snål sen jag har blivit miljömedveten. De kanske har rätt, för jag sparar på världens resurser så gott jag kan. Snål eller miljökämpe? Allt började sen jag gick från att vara invandrare till att bli svensk. Innan dess levde jag ett lugnt flyktingliv i förorten, som inte alls var fyllt med så mycket samvetskval och pollenallergi. Suck. Tänk om man kunde bli en glad invandrare igen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.