Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Klassfest som företagsidé

Publicerad 2 juli 2003

Nu är det skolstart igen, med plugg, slit ? och klassfester. Klassfester är inne nu; i Trean är det ett populärt TV-program. Men klassfester kan också vara en företagsidé; Svensk Restaurangindustri AB arrangerar fester för jubilerande avgångar.
Vilken fantastisk företagsidé, var min första tanke när kuvertet från Svensk Restaurangindustri låg i brevlådan. Jag hade blivit bjuden på klassfest med min grundskoleklass. Det var visst 20 år sedan vi slutade nian. På västgötaslätten tycks det finnas entreprenörsanda som inte ens Mona Sahlin kunnat drömma om. Vilket koncept! Alla vill väl återse sina gamla barndomskamrater.

Svensk restaurangindustri har fem sex heltidsanställda som spårar upp alla elever i en klass med hjälp av Stadsarkivet och folkbokföringen. Sedan skickar de ut lockande inbjudningskort om tidernas fest. Som inbjuden gäst behöver man bara betala in 110 kronor. Resten, 100 kronor, betalar man vid entrén till festlokalen. Svensk Restaurangindustri ordnar allt. Många klassfester blir aldrig av därför att ingen tar initiativet.
Hur var då klassfesten? Jo, det var kul att återse alla. Vilda 15-åringar har blivit ganska tama 35-åringar. Vi var en mycket speciell klass, sa vår nu 50-årige klassföreståndare, som reste från Västervik för att inte missa festen.
Men själva arrangemanget var ingen höjdare. Svensk Restaurangindustri gör skäl för sitt namn: det var klassfest på löpande band. Det var inte bara klass 9C som samlats, utan här fanns avgångsklasser från tre högstadieskolor.

Programmet, som det såg ut på inbjudningskortet, var en entrédrink, middag, kaffe och kaka samt diskotek med hittarna från 1977?79. Det lät ju bra. Verkligheten var inte fullt så rolig. Entrédrinken var ett stort dricksglas med något ljummet som mest påminde om kranvatten med en mini-limebit i. Någonstans kunde man ana smaken av vitt vin. Middagen bestod av tacos, som man efter en stunds köande plockade ihop från ett långbord, och kakan var en After Eight. Diskjockeyn hade definitivt inte samma musikminnen som vi. Hur kan man missa att spela ?Efter plugget? med Factory? Förmodligen diade han i slutet av 70-talet.
Klass 9C tröttnade. Klockan ett på natten gick vi hem till den som bor närmast Stadshotellet i Karlskrona, drack kaffe, åt varma smörgåsar, pratade och lyssnade på Gyllene Tider. Vi har bestämt att vi ska träffas om fem år igen, och då arrangerar vi det själva.
Men klassfest som företagsidé är fortfarande lysande.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här