Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Heja Robinson-Klas!

Publicerad 23 juni 2003

Det ska vara en man från norr i år. En stark, envis och handlingskraftig karl med rallarrötter och gruvdamm i generna, helst med lite sameblod också.
I skrivande stund har TVs populära program ?Robinson? bara sju kämpar kvar. Bland dem finns såklart tre norrlandskarlar som slåss om den ärofulla titeln och en halv miljon kronor: Martin, Robban och Klas.
Som journalist på Hotellrevyn hejar jag såklart på Klas, restaurangchef på Eden i Luleå och medlem i Hotell- och restaurangfacket. I och för sig har jag inte märkt att hans kökskunskaper direkt utmärkt sig i lägret på den filippinska ön El Nido. Att skapa gastronomiska sensationer där vore verkligen en prövning för proffskockar. Skicka dit alla kandidater i Årets kock och se vem som kan göra den piffigaste rätten av en och en halv deciliter ris, en burk vita bönor och ingredienser som de själva får hitta på ön.

Det här är tredje omgången som ?Expedition Robinson? visas på TV. Tittarsiffrorna är höga. Alla har en åsikt om programmet och deltagarna. Man retar sig på vissa och gillar andra. Likgiltig är man aldrig.
15 000 sökte till tävlingen. Att komma så långt som till El Nido är alltså en bedrift i sig, även om man åker ut första gången. Och Klas vet hur det känns att bli bortröstad. Han har blivit det en gång men fick duellera om att komma tillbaka när det visade sig att en kvinnlig deltagare led svårt av en pisksnärtskada. Så han kom tillbaka ? fast till det andra laget. Inga problem när man som Klas och de flesta i restaurangbranschen besitter stora mängder så kallad social kompetens.

Klas jobbar på restaurang men han är också diskjockey och musikrecensent. Hiphop är hans passion. Det var också en freestyle och hiphop-musik som blev den personliga ägodel som han tog med till ön. Den arbetslöse snowboardåkaren Robban tog med en back öl och slöjdläraren Martin sitt lasso. Martin har imponerat stort på alla när han tillverkat tandborstar av repstumpar och pinnar. Nervös inför tävlingen var han, som aldrig varit utomlands förut:
? Herregud, jag har ju aldrig haft sandaler i hela mitt liv.
För en sann naturmänniska som Martin har det inte varit något problem att överleva i den filippinska djungeln. Klas å andra sidan har stora erfarenheter av storstadsdjungeln. Han bodde ett tag på 125e gatan i Harlem i New York, rakade skallen och odlade skägg. En ?Robinson? kan dyka upp i de flesta miljöer och i olika skepnader.
Kanske blir Klas snart ?Robinson? med hela svenska folket. Vi kommer att vallfärda till restaurangen i Luleå för att få en glimt av en nybliven kändis. Eller så blir han snart bortröstad, ett offer för det intrigskapande på ön som han själv har varit med om att skapa.
? Jag gör allt för att vinna, säger han i program efter program.
Jag tror honom. Heja, Klas!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här