Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hotellbokning för surrealister

»På grund av att öppenheten i byggandet, grodor kan ange ditt rum.« Tack Michael M från Berlin, bra att veta.

Publicerad 16 december 2011

Att hitta ett bra hotell är inte svårt – be bara någon du litar på att rekommendera ett! Lätt som en plätt.
Detta förutsätter förstås två saker. Att du A) känner någon som redan varit på platsen och B) att denna ­någon är pålitlig och omdömesgill.
Om villkor A inte uppfylls är min gissning att du liksom jag börjar söka på nätet. Och söker man på nätet, då hamnar man snart – typ genast – på bokningssajter och tripadvisor.com, det vill säga sidan där vanligt folk betygssätter hotell över hela världen.

Som ni förstår är nu villkor B helt skjutet i sank.
»Pålitlig« och »omdömesgill« är inte nödvändigtvis ord jag skulle använda om Tripadvisors översvallande positiva resenärer – ofta uppenbart planterade av hotellägarna – som varvas med kroniska kverulanter som kräver militäriskt precis service dygnet runt (»Vi fick vänta i tre minuter på frukostägget: underbetyg!«)
Det är i såna lägen, när det finns tjugo öppna fönster på dataskärmen med alternativa hotell, vandrarhem och bed&breakfasts, som man får lita på sitt eget omdöme. Som inte är tillverkat i granit, åtminstone inte i mitt fall.
Ändå brukar det gå bra, på något vis hittar jag rätt i djungeln av »centrally located« hotell med »lovely traditional« inredningar. Det är som när det var orientering på friluftsdagen i skolan: man hittar ut ur skogen till slut, utpumpad men tillfreds. Vid liv åtminstone.

Fram till i dag. Fram till den datoriserade översättningen. Orienteringen slutar numera i ett sumpigt kärr, för nu tvingas man läsa alla omdömen på Tripadvisor på yxig, ibland oavsiktligt poetisk svenska.
Försök tyda omdömen som »utestående värden« och »en pärla i grova och prisvärda«. Svårt men inte omöjligt. Fast ibland blir surrealismen helt ogenomtränglig, som denna varning i en annars positiv text om en bungalow i Thailand: »Endast restitution – på grund av att öppenheten i byggandet, grodor kan ange ditt rum.« Tack Michael M från Berlin, bra att veta.
Jodå, man kan stänga av översättningsfunktionen – en sida i taget. Orka! Jag kämpar vidare med rotvälskan. Faktum är att jag redan hittat ett ställe som jag tänker boka, hör bara: »Mycket bra för swimming när höga tidvatten. Och så idyllisk!!!« Låter toppen. »Kvaliteten på stoppning och möblerna är också extremt«, jo jag tackar.
Önska mig lycka till, eller »bra lycka« som Tripadvisor har lärt mig att det heter. Jag vill ju inte gärna riskera att en groda anger mitt rum…

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här