Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Företagen som föredrar föräldrafritt

Det har blivit vanligare att arbetsgivare avstår från att anställa gravida och inte låter blivande mammor jobba kvar.

Publicerad 22 juni 2010

Du är lite väl ung för det här jobbet. Hur kan du vara 22 år och ha all denna erfarenhet?« Så sa en arbetsgivare till mig en gång vid en anställningsintervju. Jag fick inte jobbet. En annan gång fick jag frågan om jag planerade att skaffa barn någon gång framöver. Det var inte heller särskilt schyst av arbetsgivaren att ställa en sådan fråga.

Diskriminering i arbetslivet är vanligare än man kan tro. Inte minst kvinnor utsätts ofta för frågor om barnafödande och vabbande. Det är inte okej.
Jag pratade nyligen med en jurist och tillika expert på just diskriminerings­frågor. Han tycker att gravida kvinnor oftare blir diskriminerade i dag än för bara några år sedan. Det kan handla om att de inte får ett jobb som de sökt för att de ­under anställningsintervjun berättat att de är gravida. Det kan också hända att de blir av med sitt jobb när de berättar att de ska ha barn, vilket naturligtvis är helt förkastligt.

Det är svårt att säga vad den ökade diskrimineringen av gravida kvinnor beror på. Kanske har det med den ekonomiska krisen att göra. Arbetsgivarna vill helt enkelt att alla anställda ska jobba. Föräldra­lediga, sjukskrivna och deltidsarbetande göre sig icke besvär.
Nu är det inte alla som orkar anmäla händelser som dessa till facket eller Diskrimineringsombudsmannen, DO. Det är dock väl värt att göra detta både för sin egen skull och för andras.

I det här numret av tidningen skriver vi om en kvinna som blev utsatt för diskriminering när hon ringde för att höra sig för om en tjänst. Arbetsgivaren svarade att jobbet inte var något för en kvinna eftersom arbetsplatsen saknade omklädningsrum för kvinnor. Dessutom var arbetet för tungt och kallt, sa han. I en radiointervju upprepade arbetsgivaren sedan sina åsikter och bevisläget var därför bra. Arbetsgivaren fick betala kvinnan 70 000 kronor och be henne om ursäkt. Dessutom lovade han att vidta åtgärder så att en liknande diskriminering inte skulle kunna ske igen.
Kvinnan i det här fallet fick hjälp sedan hon vänt sig till DO. Det bästa är naturligtvis om man har en schyst arbetsgivare. En arbetsgivare som anställer även om man är gravid. Det borde vara en självklarhet, men är det långt ifrån alltid.

Fråga gärna hur det gick till när jag fick det här jobbet. Jo, jag var gravid. När jag anställdes var jag i sjätte månaden. Jag började med att anställa min egen vikarie och gå på föräldraledighet.
Schysta arbetsgivare rules!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.