Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

En mjölkbar i kaffedjungeln

När Johanna Westman inte konsumerar och producerar mjölk skriver hon kokböcker för barn och har även synts i tv med vännen och hushållsmaskinen Mixer.

Publicerad 12 april 2006

Jag är faktiskt minst sagt som klippt och skuren som krönikör för denna tidning. För en dryg månad sen var jag hotell, och nu är jag restaurang.
Ja, det brukar vara så när man har en femveckors bebis i sin famn och precis har gått och blivit trebarnsmamma. Så här har ni mig nu ? en vandrande mjölkbar med oxytocin-dimmig hjärna.
Och apropå mjölk så börjar för mig nu en vår av letande efter kaféer där man kan sitta och sippa på en aldrig sinade ström av caffè latte ? för det är väl det som föräldralediga, glåmigt sömnskadade stockholmare gör? Om inte på spatiösa kaféer så ur pappmugg, sittande i parken med mobilen inkopplad i örat och blicken fäst på en sandätande telning.
För promenaden mellan kaféerna finns det en »stroll?r hold?r« att köpa, en caffè latte-hållare att fästa på vagnen. Det är som att dela ut trisslotter på de spelberoendes riksförbund. Och med tanke på att 11 348 barnvagnar med nyfödda bebisar (!) rullade ut på Stockholms gator förra året är det nog en säljsuccé.

Caffè latte ja, hur uttjatad känns den?
»Vuxenvälling«, fnyser motståndarna och förutspår bryggkaffets återkomst. Men Ingela Stenson som är marknadschef på Svensk mjölk siar att latten fortsätter sitt segertåg och dessutom kommer serveras i miljöer där vi handlar telefoner och väljer tapeter.
Så vi kanske inte har sett nog av denna ljusbruna innedryck än.
Många tror förresten att det är italiensk vana vi har adopterat men i Italien är caffè latte framförallt något man låter barn smutta på ? de vuxna dricker på sin höjd en caffè macchiato. Nej det är naturligtvis från Amerika som kaffebarskedjor runt om i Sverige kommer, där man på osvenskt vis ska välja mellan tall och small, olika mjölksorter och smaker.

Själv reste jag till USA i slutet av 1990-talet. Jag flög ensam med två barn under två år och mellanlandade utmattad på Chicagos flygplats ? allt jag kunde tänka på var en kopp kaffe för att vakna till. En Starbucks hägrade precis innanför gaten och jag beställde trött »a coffee with hot milk« ? då började korsförhöret. Vilken storlek? vilken malning? Skulle det vara »skimmed milk« eller »half half«? Min hjärna försökte febrilt sortera informationen och jag beställde något som lätt okej. Servitrisen ställde till slut upp en mugg på disken som jag tacksamt tog och stapplade vidare mot min nästa flight.
»Hey ma?m! Thats not your coffee!«
Jag mumlade en tyst förbannelse över den amerikanska valfriheten och gick vidare. »Hey, come back!«
Skulle jag gå igenom den utfrågningen en gång till? Heck no!

Förresten är det ju varken Amerika, ni eller jag som väljer att bli sugna på en viss sorts kaffe ? på SVT:s Faktum för ett tag sedan kunde man lära sig att anledning till att suget efter en kaffe med mycket mjölk är en smart PR-kupp från konsulter på just Svensk mjölk ? så mycket för den valfriheten.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.