Nyheter arbetsmiljö

Arbetsgivare nonchalerade allvarliga elfel

Gnistor ur värmeskåpet och ständiga kortslutningar i köket fick HRF:s skyddsombud att stoppa arbetet. Arbetsgivaren lät ändå arbetet fortsätta. När Arbetsmiljöverket kom på inspektion upptäcktes ännu fler farliga fel.

Publicerad 10 november 2016
Arbetsgivare nonchalerade allvarliga elfel
Det fanns uppenbara brister i elsäkerheten i köket.

Det hade kunnat gå riktigt illa i hotellets restaurangkök, konstaterar Torbjörn Olsson, inspektör på Arbetsmiljöverket.
– Jag frågade elektrikern som sade att han inte ville tänka på vad som kunde ha hänt. En hel bänk kunde ha blivit strömförande. Har man ett svagt hjärta skulle det kunna stanna.

Problemen med elsäkerhet i köket hade pågått en längre tid. Samtliga eluttag ovanför arbetsbänken i köket slog av, spisen kortslöts och säkringarna gick.  Detta hände flera gånger.
– Kockarna gick då till elskåpet och slog på strömmen igen, berättar skyddsombudet.
En dag när han kom till jobbet var eluttagen bytta.
– Jag blev glad och trygg när jag trodde att felet var åtgärdat. Men på kvällen small det igen.

Den här gången var det i transformatorn till skrivaren i köket. En annan skrivare kopplades in, men även den smällde till och det började ryka.
– Jag hörde att en av kockarna ropade ”fan, den exploderar”. Jag gick in i köket och sa till dem att inte ta i den rostfria arbetsbänken där skrivaren stod.
Samtidigt fick han veta att det kommit gnistor från ett värmeskåp och skrivaren när en av kockarna städat med vatten. Han fick också höra att det var en fastighetsskötare som bytt kontakterna. Han ansåg då att det var för farligt att fortsätta verksamheten och lade därför skyddsombudsstoppet.

Han meddelade den chef som var närvarande, som i sin tur bad honom att kontakta någon av hotellcheferna. Skyddsombudet fick tag på högsta chefen och berättade vad som hänt.
– Chefen blev inte orolig över elsäkerheten, utan skällde ut mig. Jag fick höra att det skulle kunna bli konsekvenser för mig och att jag bara går runt och bråkar. Jag uppfattade det som ett hot.

Då kan arbetet stoppas

När det finns en omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv och hälsa har skyddsombudet rätt att avbryta arbetet genom ett skyddsombudsstopp enligt Arbetsmiljölagen 6 kap. 7 §. Arbetsgivaren måste meddelas. Håller arbetsgivaren med om att stoppet behövs tar arbetsgivaren över och startar inte arbetet förrän riskerna är borta. Håller arbetsgivaren inte med om att det finns en fara ska Arbetsmiljöverket kontaktas. Ofta görs då en inspektion på arbetsplatsen, som kan leda till ett beslut om förbud alternativt att arbetsgivaren kan återuppta arbetet.

Källa: Arbetsmiljöverket

Skyddsombudet kontaktade då Arbetsmiljöverket, som på tisdagen besökte arbetsplatsen tillsammans med Elsäkerhetsverket. Arbetsmiljöverket påtalade att arbetsgivaren inte har följt lagen, eftersom verksamheten i köket fortsatt trots skyddsstoppet. Arbetsmiljöverket lät också koppla ur strömmen till en spis som inte hade tillräcklig jordning. Det hade även runnit in vatten och fett i spisen.
– Till kvällen öppnade köket igen och kockarna fick laga all mat på grill och stekbord, berättar skyddsombudet.

Dagen efter kom en elektriker och lagade spisen, som nu får användas igen.
– Elektrikern gick i god för den, men tillverkaren ska kallas in för att gå igenom hela maskinen. Jag kommer att begärda in en utredning om vad som hänt, säger inspektören Torbjörn Olsson.

Hotell- och restaurangfacket avdelning Stockholm-Gotland kommer att följa upp ärendet.
– Det måste vi göra när ett skyddsstopp från ett av våra skyddsombud har nonchalerats, säger ombudsman Conny Werner.

Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö från restaurang Ricordi var en av åtta som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här