Nyheter arbetsmiljö

Arbetsgivare nonchalerade allvarliga elfel

Gnistor ur värmeskåpet och ständiga kortslutningar i köket fick HRF:s skyddsombud att stoppa arbetet. Arbetsgivaren lät ändå arbetet fortsätta. När Arbetsmiljöverket kom på inspektion upptäcktes ännu fler farliga fel.

Publicerad 10 november 2016
Arbetsgivare nonchalerade allvarliga elfel
Det fanns uppenbara brister i elsäkerheten i köket.

Det hade kunnat gå riktigt illa i hotellets restaurangkök, konstaterar Torbjörn Olsson, inspektör på Arbetsmiljöverket.
– Jag frågade elektrikern som sade att han inte ville tänka på vad som kunde ha hänt. En hel bänk kunde ha blivit strömförande. Har man ett svagt hjärta skulle det kunna stanna.

Problemen med elsäkerhet i köket hade pågått en längre tid. Samtliga eluttag ovanför arbetsbänken i köket slog av, spisen kortslöts och säkringarna gick.  Detta hände flera gånger.
– Kockarna gick då till elskåpet och slog på strömmen igen, berättar skyddsombudet.
En dag när han kom till jobbet var eluttagen bytta.
– Jag blev glad och trygg när jag trodde att felet var åtgärdat. Men på kvällen small det igen.

Den här gången var det i transformatorn till skrivaren i köket. En annan skrivare kopplades in, men även den smällde till och det började ryka.
– Jag hörde att en av kockarna ropade ”fan, den exploderar”. Jag gick in i köket och sa till dem att inte ta i den rostfria arbetsbänken där skrivaren stod.
Samtidigt fick han veta att det kommit gnistor från ett värmeskåp och skrivaren när en av kockarna städat med vatten. Han fick också höra att det var en fastighetsskötare som bytt kontakterna. Han ansåg då att det var för farligt att fortsätta verksamheten och lade därför skyddsombudsstoppet.

Han meddelade den chef som var närvarande, som i sin tur bad honom att kontakta någon av hotellcheferna. Skyddsombudet fick tag på högsta chefen och berättade vad som hänt.
– Chefen blev inte orolig över elsäkerheten, utan skällde ut mig. Jag fick höra att det skulle kunna bli konsekvenser för mig och att jag bara går runt och bråkar. Jag uppfattade det som ett hot.

Då kan arbetet stoppas

När det finns en omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv och hälsa har skyddsombudet rätt att avbryta arbetet genom ett skyddsombudsstopp enligt Arbetsmiljölagen 6 kap. 7 §. Arbetsgivaren måste meddelas. Håller arbetsgivaren med om att stoppet behövs tar arbetsgivaren över och startar inte arbetet förrän riskerna är borta. Håller arbetsgivaren inte med om att det finns en fara ska Arbetsmiljöverket kontaktas. Ofta görs då en inspektion på arbetsplatsen, som kan leda till ett beslut om förbud alternativt att arbetsgivaren kan återuppta arbetet.

Källa: Arbetsmiljöverket

Skyddsombudet kontaktade då Arbetsmiljöverket, som på tisdagen besökte arbetsplatsen tillsammans med Elsäkerhetsverket. Arbetsmiljöverket påtalade att arbetsgivaren inte har följt lagen, eftersom verksamheten i köket fortsatt trots skyddsstoppet. Arbetsmiljöverket lät också koppla ur strömmen till en spis som inte hade tillräcklig jordning. Det hade även runnit in vatten och fett i spisen.
– Till kvällen öppnade köket igen och kockarna fick laga all mat på grill och stekbord, berättar skyddsombudet.

Dagen efter kom en elektriker och lagade spisen, som nu får användas igen.
– Elektrikern gick i god för den, men tillverkaren ska kallas in för att gå igenom hela maskinen. Jag kommer att begärda in en utredning om vad som hänt, säger inspektören Torbjörn Olsson.

Hotell- och restaurangfacket avdelning Stockholm-Gotland kommer att följa upp ärendet.
– Det måste vi göra när ett skyddsstopp från ett av våra skyddsombud har nonchalerats, säger ombudsman Conny Werner.

Nyheter missförhållanden

”Inget lokalt problem vid Möllan”

Efter avslöjanden om slavarbete och utnyttjande på krogar runt Möllevången i Malmö agerar nu HRF i Skåne. Men problemet är inte specifikt för just det området, säger Johan Svensson, chef för avdelningen.

Publicerad 17 januari 2020 Kommentera
”Inget lokalt problem vid Möllan”
Att anställda utnyttjas i restaurangbranschen är ett problem i hela landet, inte bara vid Möllan i Malmö, säger Johan Svensson på HRF i Skåne. Foto: Mostphotos
Johan Svensson. Foto: HRF

Det var tidningen Kvällsposten som först avslöjade att anställda arbetade under slavliknande förhållanden på krogar vid Möllevången i Malmö. I artiklar vittnar anställda om att de tvingats arbeta för småpengar, att en del har tvingats sova i lokalerna och att de som klagat hotats till tystnad. Enligt Kvällsposten har flera av de utpekade krogarna kollektivavtal Hotell- och restaurangfacket. Nu ska förbundets avdelning Syd utreda frågan.
– Vi vet ju inte mer än vad som står i de här artiklarna. Vi ska försöka reda ut vilka restauranger det handlar om och försöka identifiera om vi har medlemmar på de här arbetsplatserna, säger Johan Svensson, chef för avdelningen.

Planen är att kontakta eventuella medlemmar för att höra hur deras arbetssituation ser ut, säger han.
– Och utifrån medlemmarnas uppgifter kan vi komma att vidta åtgärder.

Johan Svensson vill dock poängtera att han inte tror att problemet med anställda som utnyttjas är utmärkande för just Möllevången, eller för den delen Malmö.
– Det här är inte ett lokalt problem, men det är lätt att framställa det så. Att människor som kommer hit med arbetstillstånd utnyttjas är inte ovanligt i den här branschen.

Nyligen dömdes en krögare i Norrköping för det nya brottet människoexploatering, efter att ha tvingat ett par från Bangladesh att arbeta utan lön.

Nyheter forskning

Han forskar om specialkostens effekter

Gästernas ökade krav på specialkost skapar stora problem. Det visar den studie som Richard Tellström, docent i måltidskunskap, arbetar med. Målet är att hjälpa företagen att hantera problemet.

Publicerad 16 januari 2020 Kommentera
Han forskar om specialkostens effekter
Gästernas önskemål om specialkost gör arbetet tungrott för framför allt konferensanläggningar, menar Richard Tellström. Foto: Joaquin Corbalan/Colourbox
Richard Tellström. Foto: Thomas Szendrö

Glutenfritt, laktosfritt, lchf, veganskt, paleo. Andelen gäster med olika dieter och kosthållningar har ökat kraftigt de senaste åren. Det gör arbetet tungrott för branschens företag. Det säger Richard Tellström, docent i måltidskunskap vid Stockholms universitet.
– Det är svårt för företagen att leverera det man har tänkt sig, det tar längre tid och blir mer arbetskrävande. Om man inte sköter det här rätt så kan det bli ett hot mot företagets fortlevnad.

Richard Tellström arbetar just nu med en kartläggning av hur kravet på specialkost påverkar framför allt konferensanläggningar. Uppdraget kommer från BFUF, besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond, där HRF är en av parterna. Tanken är att studien ska leda till ett förslag på vägledning åt branschens företag när det gäller specialkost.
– Det är tydligt att det hastar, det är bråttom. Problemet är ekonomiskt, personalmässigt och arbetsmässigt, säger Richard Tellström.

Det är framför allt den ideologiska specialkosten som ökar, berättar Richard Tellström. Hit hör egentligen alla kostavvikelser som inte är kopplade till medicinska tillstånd. Det kan handla om allt från vegetarianer och veganer till gäster som väljer bort till exempel mejeriprodukter eller kolhydrater.

Ökningen gäller hela restaurangbranschen, men studien har valt att fokusera på konferensanläggningar eftersom problemen är extra stora där, berättar Richard Tellström.
– Det handlar ofta om stora grupper där det bygger på att alla äter samma mat. Det finns ofta mindre personalstyrka än på à la carte-restauranger, så det märks mer när en person måste arbeta med specialkost. Dessutom är priset för konferensmat ofta lägre.

Problemen uppstår framför allt när önskemål om specialkost dyker upp sent, kanske till och med i serveringstillfället. Därför är det angeläget att få gästerna att meddela sådana önskemål så tidigt som möjligt, säger Richard Tellström och berättar om en konferensanläggning i Stockholm som börjat ta extra betalt för specialkost som meddelas sent.
– Det handlar inte om att ta betalt utan att få möjlighet att planera, säger han.

Ett annat problem är ekonomin. När anläggningarna lämnar offert på en konferens är det oftast en klumpsumma, utan att eventuella kostavvikelser är kända.
– Då kan hela vinsten som anläggningen planerar att göra gå förlorad, säger Richard Tellström.

Han räknar med att ha sitt förslag till policy klart senast i april. Richard Tellström vill dock poängtera att policyn måste vara utformad så att branschen fortfarande klarar sitt viktigaste uppdrag: att ge bra service till gästerna.
– Det är ju ingen ungdomsvårdsanstalt det här. Gästernas trivsel är oerhört viktig, branschens kärnvärden får inte riskeras.

Nyheter studier

”Tydlig skillnad på svenska och utländska arbetare”

HRF:aren Roger Alis är nästan halvvägs genom utbildningen till ämneslärare i historia och samhällskunskap. Till sin B-uppsats i historia har han och en kursare tagit reda på hur Hotellrevyn och HRF bidrog till synen på invandrare under 1960-talet.

Publicerad 14 januari 2020 Kommentera
”Tydlig skillnad på svenska och utländska arbetare”
Roger Alis och studiekamraten Zaid Jamal har tittat på bilden av invandrare i Hotellrevyn under 1960-talet. Porträtt: Melker Dahlstrand

Hur valde ni ämnet?
– Vi skulle skriva något historiskt. Vi var intresserade av hur fackföreningsrörelsen förhållit sig till arbetskraftsinvandring historiskt. Jag har varit fackligt engagerad i HRF tidigare, och tyckte att det var intressant att skriva om min egen fackförening. Hotellrevyn var inte, som den är i dag, en självständig tidning på den tiden. De som skrev där var ofta representanter för facket så då kändes det naturligt att titta på den. Sedan var vi tvungna att smalna av frågeställningen, då blev det de här åren.

Hur gick ni till väga?
– Vi satt på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek i Flemingsberg och gick igenom alla nummer av Hotellrevyn mellan 1960 och 1967. Vi kollade allting som hade med arbetskraftsinvandring och beskrivningar av detta att göra. Sedan gick vi igenom det.

Vad kunde ni dra för slutsatser?
– Man gjorde en tydlig skillnad på svenska och utländska arbetare, det var tydligt att man talade i ett ”vi och dem” baserad på om man var född här eller inte. De sista åren så kunde vi dock se en förändring i hur ”vi:et” även kunde inkludera utlandsfödda arbetare, om än en villkorad inkludering som krävde ett fackligt medlemskap.

Fakta: Uppsatsen

B-uppsatsen är skriven av Roger Alis och Zaid Jamal vid Södertörns Högskola. Titeln är ”Villkorad inkludering? En kvalitativ studie om skapandet av ”vi och de andra” i Svensk Hotell-Revy mellan 1960-1967.” Den som är intresserad av att läsa uppsatsen kan höra av sig till lisa.castilla@hotellrevyn.se.

Var det något som förvånade er?
– Jag trodde att beskrivningarna av arbetskraftsinvandrare skulle vara värre än vad de var, om man tänker på hur det var i samhället då. Men det var ofta ganska tolerant skrivet. Man gav dem inte en massa egenskaper. Jag tycker också att skribenterna, framför allt mot slutet, var väldigt duktiga på att argumentera för sin sak. De var ganska bra på att förklara sin syn på varför arbetskraftinvandring var dåligt, att det inte handlade om rasism.

Väckte resultatet ytterligare frågor?
– Ja, det skulle vara intressant att titta mer på hur kritiken mot arbetarrörelsen såg ut. Då skulle man kanske vilja titta på LO:s tidningar eller lite bredare på något annat sätt.

Fråga om jobbet.
87
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här