Nyheter STIPENDIUM

Arbetarpoeten får 100 000 kronor

Hon är kallskänkan som blev hyllad poet. Nu har Jenny Wrangborg fått ABF:s litteratur- och kulturstipendium på 100 000 kronor. Men sluta jobba i köket – det kommer hon inte att göra.

Publicerad 27 september 2018
Arbetarpoeten får 100 000 kronor
Kallskänkan och poeten Jenny Wrangborg får ABF:s litteratur- och kulturstipendium på 100 000 kronor. Foto: Joakim Mathiasson/Leopard förlag

Grattis!
– Tack! Det känns verkligen jättekul.

Du har fått i stort sett alla stipendier som går att få i arbetarrörelsen – vad tror du ligger bakom det?
– Jag tror att det finns ett stort behov och en längtan i arbetarrörelsen att läsa om den vanliga arbetsvardagen. Men också att det går att göra något åt det som inte är bra. Sedan tror jag att formatet har hjälpt till.

100 000 kronor är mycket pengar, hur tänker du använda dem?
– Till skrivtid. För tillfället har jag så mycket annat att göra, så nu hinner jag inte skriva, men till jul tänkte jag göra det.

Vad gör du just nu om du inte skriver?
– Min diktsamling Kallskänken ska sättas upp som kabaré. Det är jättekul, men lite utanför min comfort zone. Jag ska ju själv vara med på scen och skådespela. Det utspelar sig i ett kök, där det finns en kock, en servitris, en kallskänka och en poet. Jag spelar poeten.

Det låter inte som att du har tid med ditt vanliga jobb just nu?
– Jag har en timanställning på ett cateringföretag och jag tar inga pass just nu. Jag hoppar in när det passar mig och arbetsgivaren. Det är länge sedan jag jobbade heltid, men jag vill behålla en fot i branschen.