Nyheter avtal 2012
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Anställning för enstaka dagar har skapat problem”

Tre LO-förbund har förhandlat fram kollektivavtal som ligger under LO-samordningens krav. Men HRF har fortfarande förbundens överenskommelse som utgångspunkt, och vill även stryka anställningsformen "enstaka dagar" ur avtalet.

Publicerad 20 mars 2012

LO-samordningen i årets avtalsrörelse innebär krav på minst 860 kronor plus en jämställdhetspott på 100 kronor eller minst 3,5 procent i löneökning. Men Byggnads, Seko och Pappers som är klara med sina förhandlingar har fått löneökningar på enbart 2,6 procent. Det vill säga en bra bit under samordningens krav. Därför träffades LO:s avtalssekreterare nyligen för att föra diskussioner om läget i avtalsrörelsen. HRF:s Malin Ackholt säger dock att samordningens krav ligger kvar.
– Samordningen betyder att vi har lovat varandra att ställa upp om det blir konflikt, om vi inte får ut det som vi har kommit överens om, säger Malin Ackholt.

Är det helt uteslutet att kraven ändras så här en bit in i avtalsrörelsen?
– Avtalsrörelsen handlar om att förhandla, säger Malin Ackholt. Under förra avtalsrörelsen för två år sedan gick arbetsgivarna in i förhandlingarna med noll kronors lönehöjning. När avtalet var undertecknat hade vi fått igenom löneökning på 985 kronor på två år.

Den 12 april kommer HRF och arbetsgivarna utväxla kraven och den 2 maj sätter förhandlingarna igång. Men först ska HRF:s avtalsråd och förbundsstyrelsen bestämma vilka frågor som HRF ska driva utöver lönekraven.
– Det kommer främst röra sig om frågor kring anställningar och LAS, säger Malin Ackholt. Anställning för enstaka dagar har skapat stora problem för många medlemmar och är något vi vill få bort.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här