Nyheter avtal 2012
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Vi står upp för varandra”

Förhandlingarna mellan fackförbundet Handels och motparten Svensk Handel har strandat ordentligt. Nu hotar konflikt, och en sådan kan komma att involvera även HRF.

Publicerad 22 mars 2012

Det var i måndags som arbetsgivarna i Svensk Handel lämnade förhandlingsbordet. Båda parter meddelade då att de stod för långt ifrån varandra i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för Handels medlemmar. Arbetsgivarnas sista bud var då löneökningar på 2,6 procent, något som Handels tycker är för lågt.
– Vi är mycket förvånade och besvikna över Svensk Handels agerande. Det är oansvarigt. Vi har tagit vårt ansvar och försökt förhandla med dem under flera veckors tid. Varje gång vi träffat dem har vi lyft våra förslag och försökt komma framåt, men de har bara suttit tysta eller återupprepat sitt förslag från den 19 januari, sade Handels ordförande Lars-Anders Häggström i måndags.

Arbetsgivarna i Svensk Handel vill nu ta hjälp av medlare från Medlingsinstitutet, något som Handels sagt nej till. Ett tänkbart scenario är i stället att facket varslar om konflikt lagom till påsk.

Elva LO-förbund, däribland HRF, stödjer Handels krav på högre löneökningar. Vid en konflikt är det också möjligt att även övriga förbund på olika sätt involveras.
– Det är hela grejen med LO-samordningen, att vi står upp för varandra, säger HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt.
Hon säger dock att det inte förts några diskussioner om hur ett sådant stöd till Handels skulle kunna se ut.

Svensk Handels krav på 2,6 procent i löneökning är detsamma som industrin redan avtalat om. Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv anser att industriavtalet bör sätta normen för övriga LO-avtal, och har fått stöd även av statliga Medlingsinstitutet. Institutets generaldirektör Claes Stråth gick tidigare i år ut och sade att de inte tänker medverka till avtal med löneökningar högre än industrins. Detta får LO:s avtalssekreterare Per Bardh att se rött.   
– Att uttrycka vad Medlingsinstitutet kommer att göra i en exakt procentsiffra med en decimal, det har inte varit den tidigare ordningen. Jag tycker att det är allvarligt när man mitt i en förhandling går ut och uttrycker sig på det viset. Man ska gå in i en medling för att se om parterna kan hitta en lösning, säger Per Bardh till Ekot.  

Utfallet av Handels avtal kan komma att ge en fingervisning om hur förhandlingarna mellan HRF och Sveriges hotell- och restaurangföretagare kommer att gå. HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt vill dock inte säga att Handels förhandlingar därmed är extra viktiga.
– Det är jätteviktigt för oss att alla förbunden i LO-samordningen lyckas, säger hon.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här