Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Anställda tjänar mer än krögare – i deklarationen

Restauranganställda har högre inkomst än branschens egenföretagare. I alla fall på pappret. Det visar Skatteverkets senaste kartläggning.

Publicerad 28 september 2005

Enligt Skatteverket är det restauranger, frisörer och taxibolag som smyger undan mest pengar i relation till sin omsättning. Även fiske, jordbruk och skogsbruk hamnar högt på listan över branscher med svart omsättning.
– Den bild vi hade sedan tidigare stämmer bra överens med resultaten. Allihop är typiska småföretagsbranscher, säger Jan-Erik Bäckman på Skatteverket.

Mer intressant är jämförelsen mellan anställda och företagare i branscherna. Enligt Skatteverkets undersökning tjänar en genomsnittlig restauranganställd mer än en egenföretagare i samma bransch.
Men trots lägre deklarerade inkomster har egenföretagarna generellt en högre levnadsstandard.

Jämförelsen är baserad på Statistiska centralbyråns mätningar av levnadsnivå. Där mäts exempelvis tillgång till bil, fritidshus och internet.
Jan-Eric Bäckman förklarar:
– Egenföretagarna har större möjligheter att hålla undan inkomst. En anställd har ofta inget val utan får sina kontrolluppgifter inskickade till Skatteverket.

I undersökningen har Skatteverket försökt räkna med de svarta löner som finns i respektive bransch.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.