Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Anställda hos entreprenör ska få bättre skydd av avtalet

HRF kräver en ändring i kollektivavtalet, så att den anställde får behålla jobbet även när verksamheten går över från en entreprenör till en annan.

Publicerad 22 januari 2004

– Om landstinget lägger ut verksamhet på ett restaurangföretag, så får landstingets personal följa med till det nya företaget.
– Men om landstinget sedan tar tillbaka verksamheten, får inte personalen följa med. Då är det våra medlemmar, i HRF, som blir utan jobb.
Med de orden lyckades Arne Söder från Stockholm få förbundsstyrelsen att ändra sitt svar på en motion om vad som ska gälla när en entreprenör byts ut mot en annan.

Stockholmsavdelningen hade skickat in motionen, och krävde att HRF ska se till att personalen alltid får följa med till den nya arbetsgivaren.
Förbundsstyrelsen har redan skickat en motion om saken till LO-kongressen och tyckte inte att HRF klarar denna fråga själv. Därför skrev de ”besvaras” under motionen.
Arne Söder, som själv arbetar inom Sodexho, fick styrelsen och avtalssekreteraren Ella Niia att ändra sig.

– Vi har i flera år velat ha en överenskommelse som skyddar våra medlemmar, sa Ella Niia, avtalssekreterare. Men SHR är kallsinnigt, så vi har inte kommit någon vart.
Nu blir det ett HRF-krav redan i denna avtalsrörelse att kollektivavtalet ska skydda de anställda när verksamheten går över från en arbetsgivare till en annan.

Mer frågor HRF beslutat att driva i avtalsrörelsen >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här