Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Anställd i hemtjänsten vann kongressval

Magnus Ask fick flest röster när Hotell- och restaurangfackets medlemmar i Stockholm röstade fram kongressombud. Magnus är 26 år, bor i Solna och jobbar ? i hemtjänsten.

Publicerad 26 februari 2003

Magnus Ask arbetade som receptionist inom Scandic när den fackliga veteranen Katarina Prodan uppmanade honom att gå en facklig kurs.
? Sedan föreslog hon att jag skulle ställa upp som kongressombud.
Det slutade med att Magnus fick fler röster än sin läromästare, 614 stycken mot Katarinas 577.

Har du bedrivit någon valkampanj?
? Nej, men jag berättade för mina arbetskamrater att jag hade ställt upp i valet och jag har arbetat på tre olika Scandichotell, så kanske var det många som kände till mig. Vi pratar mycket med varandra mellan hotellen också. Om lönerna och avtalet. Och jag har rekryterat en del medlemmar till facket.
Som så många unga inom branschen hade Magnus bara ett tillfälligt jobb. När det tog slut fick han arbete inom hemtjänsten.
? Jag har 1 500 kronor mer i månaden, bättre ob-ersättning och bättre arbetstider. Nu arbetar jag 8?18 och var tredje helg. Det är lyxtider jämfört med mitt förra arbete.

Magnus, som kommer från Skåne, har arbetat till och från på restaurang sedan han var 14 år. Fortfarande gör han inhopp ibland på Scandic Malmen och Järva krog.
Jobbet i hemtjänsten är också ett vikariat, men Magnus har planerat att byta fackförbund.
? Nu får jag stoppa det. Har jag sagt till folk att jag ställer upp som kongressombud, och har jag fått flest röster, så ska jag givetvis åka till kongressen.
Efter det väntar troligen studier.
? Jag har sökt två olika utbildningar, nu hänger det på om jag lyckas läsa upp mitt gamla betyg i matematik.

Fakta: Poströstningen
Fem avdelningar i HRF har poströstat på kongressombud. I samtliga avdelningar blev valdeltagandet högre än då röstningen skedde på möten. I alla avdelningarna ändrade poströstarna på valberedningens förslag.

Så stor andel av medlemmarna poströstade:
Jönköping:   19%
Kalmar-Visby:   17%
Mellannorrland:   15%
Gävleborg:   12%
Stockholm:   9%

Många röster blev underkända, oftast för att medlemmen bara hade röstat på en kandidat. Rösten räknas bara om man rösta på exakt det antal ombud som ska väljas, varken fler eller färre.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här