Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Allt fler slår i a-kassetaket

Nio av tio heltidsanställda män är underförsäkrade vid arbetslöshet. Det betyder att de får ut mindre än åttio procent av sin tidigare inkomst i a-kasseersättning. Nästan likadant ser det ut för kvinnorna.

Publicerad 29 april 2010

En ny rapport från Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO, visar att allt fler är underförsäkrade. Nio av tio män som arbetar heltid räknas som underförsäkrade. Det betyder att de får ut mindre än åttio procent av sin tidigare inkomst. För kvinnor är siffran åtta av tio.

Deltidsanställda slår också i ersättningstaket. Åtta av tio män som jobbar deltid får ut mindre än åttio procent av sin tidigare inkomst. Bland kvinnliga deltidare är siffran sex av tio.

– Våra medlemmar är inte speciellt drabbade då de har låg inkomst, men naturligtvis är det ett allvarligt problem när försäkringen inte längre är anpassad till verkligheten, säger Anna-Lena Lundh, kassaföreståndare för Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK.

 A-kassans ersättning är menad att vara åttio procent av den förlorade arbetsinkomsten. Men det finns ett tak för hur hög ersättning en medlem kan få, och den summan har varit oförändrad i åtta år.

– Om enbart tio procent av de som arbetar heltid får åttio procent i a-kassa krävs det att taket höjs. A-kassan kan numera inte längre räknas som en inkomstbortfallsförsäkring på det sätt som det är tänkt, säger Anna-Lena Lundh.

Om taket i a-kassan

  • Taket i a-kassan har inte höjts sedan 2002.
  • Högsta dagpenningen sedan dess är 680 kronor.
  • Vid förra mätningen 2009 var situationen i stort sett densamma.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här