Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Allt fler sjukpensionärer i krogbranschen

Medelålders kvinnor i hotell- och restaurangbranschen är en av de grupper som löper högst risk att drabbas av förtidspension eller sjukbidrag. Det visar en rapport om arbetsskador som AFA har gjort.

Publicerad 14 juni 2002

Hotell- och restaurangbranschen är en av de branscher där antalet sjukbidragstagare och förtidspensionärer ökade mest under den senare delen av 1990-talet.

Antal sjuka som fått sjukbidrag eller förtidspension
? 1995: 579 personer
? 1996: 666 personer
? 1997: 684 personer
? 1998: 746 personer
? 1999: 932 personer

Det är kvinnorna som drabbas. Av de hotell- och restauranganställda som går på sjukbidrag eller blivit förtidspensionärer är 9 av 10 kvinnor. Och majoriteten är medelålders, över 45 år. Problem med muskler, skelett och leder är den vanligaste orsaken till att den äldre kvinnan inte kan jobba längre. Därnäst kommer stress och andra psykiskt relaterade sjukdomar.

Långtidssjukskrivningarna är också många inom hotell- och restaurangbranschen. Varje år beräknas 1500 av Hotell- och restaurangfackets medlemmar gå sjukskrivna över 3 månader.
?Det är personer som har fått ersättning godkänd. Så det är ingen subjektiv uppfattning, säger Leif Holmgren, chef för AFA:s preventionsenhet.
Men många arbetsgivare och anställda i branschen rapporterar inte in sjukdomar och olyckor som de ska.
? Det är jätteviktigt att vi får in dem, säger Cecilia Oldertz, som tagit fram AFA:s statistik.

Statistiken är hämtad från AFA:s försäkringsregister. Där finns alla som har arbete på arbetsplatser med kollekivavtal, runt 3 miljoner personer. AFA står för Arbetsmarknadens försäkringsaktiebolag.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här