Nyheter avtal 2012
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Alla väntar med spänning”

Efter att Hotell- och restaurangfacket i går avvisade medlarnas bud rycker strejken allt närmare. HRF-medlemmarna Patricia, Jimi och Katja berättar om läget på de varslade arbetsplatserna.

Publicerad 8 juni 2012

Patricia Persson, servitris på Best Western
Hotell Jägersro i
Patricia PerssonMalmö och ledamot i HRF:s förbundsstyrelse.
Hur känns det att din arbetsplats har tagits ut i strejk?
– Det är inte första gången som min arbetsplats tas ut i strejk. Vi är fulla av förväntan och har förberett oss genom informationsmöten och samtal med de anställda och satt upp Avtalsnytt.

Hur är stämningen hos er?
– Alla verkar taggade och väntar med spänning på vad som ska hända. Arbetsledningen har varit väldigt bra, visat förståelse. Så vi har inte mött några problem. Men visst har de varit irriterade över att de blev varslade om strejk i den här avtalsrörelsen också.

Blir ni besvikna om det inte blir strejk?
– Alla vill få ett bra avtal och om vi inte får ett bra bud så måste vi ju strejka. Man ska nog inte säga besviken men vad medlemmarna kommer känna beror helt på vad avtalet blir.

Jimi Simonsson, bartender ­och ledamot
i klubbstyrelsen på hotell Gothia Towers
i Göteborg.
Jimi Simonsson
Hur känns det att din arbetsplats har tagits ut i strejk?
– Det är nästan nödvändigt för facket att ta ut min arbetsplats eftersom vi är så pass stora och har hög organisationsgrad. Samtidigt känns det tveeggat, vår arbetsgivare sköter sig bra. Men för alla medlemmars skull är det bra att man tar ut oss.

Hur är stämningen hos er?
– Det är nervöst. Vi har fortlöpande informationsmöten. Och så kommer både medlemmar och de som inte är medlemmar med frågor hela tiden. Många unga vet inte vad som händer vid ett strejkvarsel.

Blir ni besvikna om det inte blir strejk?
– Jag tror att många kan bli besvikna om det inte blir strejk. Visita har visat att de inte tar HRF:s krav på allvar. En strejk skulle på ett sätt bli en läxa för dem. Men för egen del blir jag lättad om vi kan komma överens. Ingen vinner i slutänden på strejk.

 

Katja Ojanne, bartender på TGI Friday–s
i Stockholm
 och ledamot i avdelningsstyrelsen.
Hur känns det att din arbetsplats har tagits ut i strejk?
– Det är lite blandat. Ibland upplever jag att det är svårt att få folk att förstå att kollektivavtalet är något som berör dem. Nu när vi är uttagna så berör det dem verkligen. Det väcker samtal och diskussioner som vi fackligt kommer att kunna dra nytta av senare. Sen är det så klart knepigt med strejk.

Hur är stämningen hos er?
– Lite spänt, men jag har svårt att se att det skulle kunna vara på något annat sätt. Vi försöker att få ut information till alla, men det är alltid någon som missar. Det blir lätt missförstånd och rykten. Men många är riktigt taggade. 

Blir ni besvikna om det inte blir strejk?
– Strejk är sista utvägen, så måste man se på det. Men det är klart att det blir ett antiklimax. Vi går ju här och laddar. Men tar man fram ett bra avtal, så är det klart att det är bra.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här