Nyheter avtal 2012
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Alla väntar med spänning”

Efter att Hotell- och restaurangfacket i går avvisade medlarnas bud rycker strejken allt närmare. HRF-medlemmarna Patricia, Jimi och Katja berättar om läget på de varslade arbetsplatserna.

Publicerad 8 juni 2012

Patricia Persson, servitris på Best Western
Hotell Jägersro i
Patricia PerssonMalmö och ledamot i HRF:s förbundsstyrelse.
Hur känns det att din arbetsplats har tagits ut i strejk?
– Det är inte första gången som min arbetsplats tas ut i strejk. Vi är fulla av förväntan och har förberett oss genom informationsmöten och samtal med de anställda och satt upp Avtalsnytt.

Hur är stämningen hos er?
– Alla verkar taggade och väntar med spänning på vad som ska hända. Arbetsledningen har varit väldigt bra, visat förståelse. Så vi har inte mött några problem. Men visst har de varit irriterade över att de blev varslade om strejk i den här avtalsrörelsen också.

Blir ni besvikna om det inte blir strejk?
– Alla vill få ett bra avtal och om vi inte får ett bra bud så måste vi ju strejka. Man ska nog inte säga besviken men vad medlemmarna kommer känna beror helt på vad avtalet blir.

Jimi Simonsson, bartender ­och ledamot
i klubbstyrelsen på hotell Gothia Towers
i Göteborg.
Jimi Simonsson
Hur känns det att din arbetsplats har tagits ut i strejk?
– Det är nästan nödvändigt för facket att ta ut min arbetsplats eftersom vi är så pass stora och har hög organisationsgrad. Samtidigt känns det tveeggat, vår arbetsgivare sköter sig bra. Men för alla medlemmars skull är det bra att man tar ut oss.

Hur är stämningen hos er?
– Det är nervöst. Vi har fortlöpande informationsmöten. Och så kommer både medlemmar och de som inte är medlemmar med frågor hela tiden. Många unga vet inte vad som händer vid ett strejkvarsel.

Blir ni besvikna om det inte blir strejk?
– Jag tror att många kan bli besvikna om det inte blir strejk. Visita har visat att de inte tar HRF:s krav på allvar. En strejk skulle på ett sätt bli en läxa för dem. Men för egen del blir jag lättad om vi kan komma överens. Ingen vinner i slutänden på strejk.

 

Katja Ojanne, bartender på TGI Friday–s
i Stockholm
 och ledamot i avdelningsstyrelsen.
Hur känns det att din arbetsplats har tagits ut i strejk?
– Det är lite blandat. Ibland upplever jag att det är svårt att få folk att förstå att kollektivavtalet är något som berör dem. Nu när vi är uttagna så berör det dem verkligen. Det väcker samtal och diskussioner som vi fackligt kommer att kunna dra nytta av senare. Sen är det så klart knepigt med strejk.

Hur är stämningen hos er?
– Lite spänt, men jag har svårt att se att det skulle kunna vara på något annat sätt. Vi försöker att få ut information till alla, men det är alltid någon som missar. Det blir lätt missförstånd och rykten. Men många är riktigt taggade. 

Blir ni besvikna om det inte blir strejk?
– Strejk är sista utvägen, så måste man se på det. Men det är klart att det blir ett antiklimax. Vi går ju här och laddar. Men tar man fram ett bra avtal, så är det klart att det är bra.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här