Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

A-kassor med hög arbetslöshet får högre avgift

I dag lämnade finansminister Anders Borg över budgeten till riksdagen. Budgeten innehåller bland annat ett förslag om att höjda a-kasseavgiften för a-kassor med hög arbetslöshet.

Publicerad 20 september 2007

Regeringen vill införa en ny modell för att finansiera
a-kassan. Det står klart sedan finansminister Anders Borg i dag överlämnat höstbudgeten till riksdagen.

Enligt förslaget ska medlemmarna i a-kassan själva stå för en tredjedel av de pengar som betalas ut i ersättningar från kassan. Förslaget innebär att kassor med hög arbetslöshet kommer att få högre avgifter än kassor där arbetslöshet är mindre vanligt.

För hotell- och restauranganställda skulle förslaget innebära att avgiften höjs med 36 kronor från och med den 1 juli nästa år.

– Regeringen har med sin budget överträffat sig själv i attacker på våra medlemmar, säger Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Ella Niia.

I höstbudgeten framgår det också att regeringen föreslår att deltidsarbetslösa bara ska ha rätt till 75 dagars ersättning från a-kassan.

– Våra medlemmar, som ofta är kvinnor med invandrarbakgrund, jobbar i snitt 55 procent av en heltid. Många av dem vill jobba mer men måste ibland ta till a-kassa eftersom man förvägras heltid, säger Ella Niia.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.