Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

A-kassor med hög arbetslöshet får högre avgift

I dag lämnade finansminister Anders Borg över budgeten till riksdagen. Budgeten innehåller bland annat ett förslag om att höjda a-kasseavgiften för a-kassor med hög arbetslöshet.

Publicerad 20 september 2007

Regeringen vill införa en ny modell för att finansiera
a-kassan. Det står klart sedan finansminister Anders Borg i dag överlämnat höstbudgeten till riksdagen.

Enligt förslaget ska medlemmarna i a-kassan själva stå för en tredjedel av de pengar som betalas ut i ersättningar från kassan. Förslaget innebär att kassor med hög arbetslöshet kommer att få högre avgifter än kassor där arbetslöshet är mindre vanligt.

För hotell- och restauranganställda skulle förslaget innebära att avgiften höjs med 36 kronor från och med den 1 juli nästa år.

– Regeringen har med sin budget överträffat sig själv i attacker på våra medlemmar, säger Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Ella Niia.

I höstbudgeten framgår det också att regeringen föreslår att deltidsarbetslösa bara ska ha rätt till 75 dagars ersättning från a-kassan.

– Våra medlemmar, som ofta är kvinnor med invandrarbakgrund, jobbar i snitt 55 procent av en heltid. Många av dem vill jobba mer men måste ibland ta till a-kassa eftersom man förvägras heltid, säger Ella Niia.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här