Vi kollade upp huvudbonaden och hittade nästan lika många myter som veck.

1 Assyrisk hedershatt?
Stenreliefer från det forntida Assyrien visar personer som lagar mat i palatsmiljö, med något cylinderformat på huvudet.
Arkeologer och forskare har funderat över huvudbonadens betydelse. Var den ett hårskydd, det vill säga en tidig kockmössa? Eller ett sätt att snabbt identifiera kocken om regenten skulle bli förgiftad? En annan teori är att cylindern var en slags krona, för att hedra personalen och öka deras lojalitet.
2 Bättre än att bli halshuggen
En annan berättelse är från 1500-talets England. Henrik den åttonde (Henry VIII) lät inte bara halshugga två av sina fruar och några rådgivare.
Han lär också ha beordrat att en kock skulle få sitt huvud avhugget, då det hade hamnat ett hårstrå i den kungliga maten. Alla efterträdare fick sedan order om att täcka håret och en kockmössa började på detta sätt användas i slottsköket.
3 Franske stjärnkockens regler
Det tidiga 1800-talets hetaste kock, Marie-Antoine Carême, slog fast inslag som är kvar än i dag, även om de tappat betydelse. Det vita tyget skulle visa renligheten. Höjden visade rang (hans egen var 45 centimeter och stagades upp med pappskivor) och antalet veck skulle återge hur många kulinariska discipliner bäraren behärskade.
4 Kökskrigare
Den franska matkonstens härförare Auguste Escoffier lånade militärens tänk till restaurangköket, och där bet det sig fast länge.
Ute på slagfältet är det viktigt att snabbt se vem som är general – samma gäller för köket, tänkte Escoffier. Men i stället för olika gradbeteckningar införde han olika mösshöjder för de 25 yrkestitlarna som ingick i hans ”brigade de cuisine”.
5 Svamp eller skorsten
”Champinjonmodellen” med fluffig kulle kom först. Sedan utvecklades kockmössan till den rakare form som är vanlig i dag. Ett nät eller en öppning upptill ökar ventilationen, liksom tunna engångsvarianter.
6 Vecken kreativitet!
Det finns så klart en skröna runt mössans veck: Antalet skulle en gång i tiden ha visat bärarens kreativitet. En kock som kunde laga ägg på 100 olika sätt var värdig att bära en mössa med 100 veck.
7 Mossiga mössregler?
I dag spelar höjden på kockmössan inte samma roll. Att alla bär mössor av samma modell kan ha sin egen symbolik – här är alla jämlika. (Eller att chefen valt att ta in en enda sort.) Men i ett mer konservativt restaurangkök, där kockmössorna har olika höjd, sitter den högsta sannolikt på den med högst rang i köket.
Saknar du någon myt eller känner du till den sanna historien bakom huvudprydnaden? Mejla mig!
Källor: Vadvivet.se, escoiffer.edu, reluctantgourmet.com
