Nyheter alkoholvanor

Personalens drickande stort problem inom branschen

Var tionde anställd inom hotell och restaurang har problem med sitt drickande. Det visar ny rapport.

Publicerad 10 oktober 2025
Personalens drickande stort problem inom branschen
Hotell- och restauranganställda har lätt att få tag på alkohol. Foto: Istockphoto

Var tionde hotell- och restauranganställd har ett riskfyllt förhållande till alkohol. Så kallat problemdrickande är utbrett inom branschen.

Det visar en färsk studie från Mälardalens universitet kring skadligt alkoholmissbruk inom olika näringsgrenar.

Fyra branscher sticker ut

Susanna Toivanen.
Susanna Toivanen.
Foto: Mälardalens universitet

Fyra branscher stack ut negativt. Mest problemdrickande fanns inom gruvnäringen, där 15,4 procent angav ett skadligt beroende. Därefter kom fastighetsbranschen med 11,1 procent.

Inom hotell- och restaurang var det 10 procent av de anställda som hade ett riskbruk. Samma siffra återfanns hos finans- och försäkringsanställda.

– Dessa fyra branscher är inte jämförbara med varandra, kommenterar forskningsledaren Susanna Toivanen som är professor i sociologi och fortsätter:

– Sannolikt spelar branschspecifika psykosociala faktorer en central roll, till exempel arbetsmiljö, arbetsbelastning och kultur.

Lätt att få tag i alkohol

Hon påpekar att det kan vara helt olika anledningar till drickandet.
I en del branscher är det lättare att få tag på alkohol, som inom hotell- och restaurang. Andra har mycket representation eller en hög stress.

Forskarnas slutsats är dock att både bransch och arbetsmiljö har betydelse för nivån av problemdrickande. Men även att det går att motverka problemen.

– Företagen behöver mäta och förbättra den psykosociala arbetsmiljön för att förebygga problemdrickande. Och de anställda behöver verktyg för att hantera stress på jobbet, säger Susanna Toivanen i ett uttalande.

“Verkligen ingen lätt fråga”

Nästa steg är nu att kontakta parterna inom dessa högriskbranscher för att se hur de arbetar förebyggande. Det välkomnas av HRF, som dock samtidigt ser utmaningar.

Daniel Jernström
Daniel Jernström.
Foto: Pernilla Ahlsén

– Det här är verkligen ingen lätt fråga, säger vice förbundsordförande Daniel Jernström.

– Vi har alltid fått höra att vi är en riskgrupp på grund av exponeringen av alkohol och berusade personer. Till viss del känner jag igen det från när jag själv arbetade som bartender och det förekommer säkert fortfarande städöl vid stängning och sådant, säger han och fortsätter:

– Vår grundinställning är att det är arbetsgivarens ansvar att värna om arbetsmiljön, och genom våra skyddsombud kan vi ställa krav på att det sker.

Daniel Jernström pekar även på värdet av förebyggande projekt kring droger på krogen, likt det som nyligen exempelvis genomförts i Stockholm.
– Det innebär att många restauranganställda får utbildning och lär sig mer om riskerna.

Alkoholen ständigt närvarande

Arbetsgivarna har även möjligheter att vidta långtgående insatser som att drog- eller alkoholtesta sina anställda.

Daniel Jernström menar att det innebär en svår balans.
– Det gäller ju att inte samtidigt kränka integriteten och slumpmässigt testa sin personal.

Vad är då rådet till den med en kollega som har ett riskfyllt drickande?
– Prata med närmaste chef, eller skyddsombudet. Det går också att ringa direkt HRF för att få tips om vad man kan göra.

Har man inget eget ansvar att hjälpa en kollega?
– Det måste vara upp till var och en.

Daniel Jernström tror att problemen är extra svårlösta inom restaurangvärlden.
– Det här är ju en bransch där alkoholen ständigt är närvarande. Det kommer bli svårt att helt bygga bort riskerna.

Medvetna arbetsgivare

Torbjörn Granevärn
Torbjörn Granevärn.
Foto: Visita

Även arbetsgivarnas organisation Visita välkomnar den nya rapporten och ser fram mot en kontakt från forskarna.
– Det är en intressant forskningsrapport, även om den till stor del visar det vi redan vet, säger Visitas förhandlingschef Torbjörn Granevärn.

Han menar att det krävs mycket av en bransch där alkohol finns närvarande.

– Då är det extra viktigt att det finns medvetenhet och beredskap för att kunna agera om problem uppstår, och kompetens för hur. Det behövs rutiner för att fånga upp personer med riskbeteende, och en känd policy för hur man jobbar med frågan.

Avtal kring alkohol och droger

Torbjörn Granevärn hänvisar också till det avtal som finns med HRF kring alkohol och droger, och det gemensamma arbete parterna idag har kring frågorna.

– Det vore roligt att bjuda in Susanna Toivanen dit för att höra mer om deras resultat.

Han menar att det är viktigt för branschen att medarbetarna ska kunna känna sig trygga.
– Vi vill vara attraktiva för nya medarbetare, då är det avgörande att arbetsmiljön är bra.

Torbjörn Granevärns främsta råd är att söka jobb hos arbetsgivare med kollektivavtal.
– Då vet du att det finns rutiner och kompetens kring missbruk om problem skulle uppstå.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här