Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

38 personer uteslutna ur a-kassan

Förra året, 2004, uteslöts 38 medlemmar ur Hotell- och restauranganställdas a-kassa. Det är mer än tio gånger så många som 2003.

Publicerad 11 mars 2005

Under 2004 fick 25 252 medlemmar ersättning från Hotell- och restauranganställdas a-kassa. Alla hade inte rätt till pengarna och 1148 medlemmar fick därför krav på sig att betala tillbaka.
Medlemmarna betalade tillbaka 3,2 miljoner. Men många betalade inte och vid årsskiftet hade medlemmarnas skuld till a-kassan växt med 2,5 miljoner.
? Vi har aldrig haft så här stor ökning, säger Harriet Eriksson, föreståndare för Hotell- och restauranganställdas arbetslöshetskassa.

Arbetslöshetskassan stängde av 26 av de 1148 medlemmarna under en tidsperiod. Som mest under 130 dagar, vilket motsvarar ett halvår eftersom man bara får a-kassa fem dagar i veckan. Dessutom måste de avstängda arbeta i minst 80 dagar i ett ordinarie jobb, innan de får rätt till a-kassa igen.

Helt uteslutna blev 38 personer. Det var uppenbart att de medvetet försökt lura a-kassan och därför får de inte vara medlemmar längre. 4 av dem polisanmäldes. 2003 blev bara 3 personer uteslutna och ingen polisanmäld.
Vad beror ökningen på?
? Det har blivit fler ärenden av allvarligare karaktär. Vi kan inte acceptera att folk fuskar. Styrelsen har skärpt sitt sätt att bedöma ärendena, säger Harriet Eriksson.
Medlemmar som riskerar att uteslutas har alltid en chans att förklara sitt handlande. Men under 2004 var det många som inte hörde av sig med en förklaring och då uteslöts de.

Numera har a-kassan tillgång till register och kan se om en medlem får studiemedel eller pengar från försäkringskassan. Den som samtidigt tagit emot a-kasseersättning måste betala tillbaka.
På så sätt hittade kassan 500 000 felaktigt utbetalda kronor under 2004.
Den vanligaste orsaken till återkrav är att medlemmar får något annat bidrag och samtidigt skickar in kassakort.

– Det har blivit vanligare att man börjar arbeta, kanske till och med en heltidsanställning, men fortsätter att skicka in kassakorten, säger Harriet Eriksson.
Varför gör man så?
– »Det tar så lång tid innan jag får min första lön« är den förklaring vi får.
Medlemmarna behöver pengar i väntan på lönen och ger sig själva ett lån från kassan. Sedan upptäcker a-kassan det nästa gång medlemmen skickar in ett arbetsgivarintyg.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här