Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

38 personer uteslutna ur a-kassan

Förra året, 2004, uteslöts 38 medlemmar ur Hotell- och restauranganställdas a-kassa. Det är mer än tio gånger så många som 2003.

Publicerad 11 mars 2005

Under 2004 fick 25 252 medlemmar ersättning från Hotell- och restauranganställdas a-kassa. Alla hade inte rätt till pengarna och 1148 medlemmar fick därför krav på sig att betala tillbaka.
Medlemmarna betalade tillbaka 3,2 miljoner. Men många betalade inte och vid årsskiftet hade medlemmarnas skuld till a-kassan växt med 2,5 miljoner.
? Vi har aldrig haft så här stor ökning, säger Harriet Eriksson, föreståndare för Hotell- och restauranganställdas arbetslöshetskassa.

Arbetslöshetskassan stängde av 26 av de 1148 medlemmarna under en tidsperiod. Som mest under 130 dagar, vilket motsvarar ett halvår eftersom man bara får a-kassa fem dagar i veckan. Dessutom måste de avstängda arbeta i minst 80 dagar i ett ordinarie jobb, innan de får rätt till a-kassa igen.

Helt uteslutna blev 38 personer. Det var uppenbart att de medvetet försökt lura a-kassan och därför får de inte vara medlemmar längre. 4 av dem polisanmäldes. 2003 blev bara 3 personer uteslutna och ingen polisanmäld.
Vad beror ökningen på?
? Det har blivit fler ärenden av allvarligare karaktär. Vi kan inte acceptera att folk fuskar. Styrelsen har skärpt sitt sätt att bedöma ärendena, säger Harriet Eriksson.
Medlemmar som riskerar att uteslutas har alltid en chans att förklara sitt handlande. Men under 2004 var det många som inte hörde av sig med en förklaring och då uteslöts de.

Numera har a-kassan tillgång till register och kan se om en medlem får studiemedel eller pengar från försäkringskassan. Den som samtidigt tagit emot a-kasseersättning måste betala tillbaka.
På så sätt hittade kassan 500 000 felaktigt utbetalda kronor under 2004.
Den vanligaste orsaken till återkrav är att medlemmar får något annat bidrag och samtidigt skickar in kassakort.

– Det har blivit vanligare att man börjar arbeta, kanske till och med en heltidsanställning, men fortsätter att skicka in kassakorten, säger Harriet Eriksson.
Varför gör man så?
– »Det tar så lång tid innan jag får min första lön« är den förklaring vi får.
Medlemmarna behöver pengar i väntan på lönen och ger sig själva ett lån från kassan. Sedan upptäcker a-kassan det nästa gång medlemmen skickar in ett arbetsgivarintyg.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här